Poliţiştii de frontieră şi vameşii arestaţi ar fi încasat, până în iulie 2010, şi 100.000 de euro într-o singură tură. În ultimele luni, şpăgile au scăzut la câteva mii de euro.
Din 2008 şi până în iulie 2010, vameşii şi poliţiştii de frontieră de la Stamora Moraviţa au în casat, zilnic, de la traficanţii de ţigări, sume "de ordinul a mii de euro de persoană", existând însă şi perioade când s-au atins şpăgi-record de peste 100.000 de euro într-o singură tură de 12 ore. Acestea erau "vremurile de aur" ale contrabandei la frontiera de vest, când vânzarea de ţigări în magazinele duty-free era încă permisă, iar prin PTF Moraviţa treceau, în doar 24 de ore, mii sau chiar zeci de mii de baxuri pentru care vameşii încasau şpagă cu tarif fix: 50 de euro baxul.
După momentul iulie 2010, când s-a suspendat vânzarea de ţigări în duty-free-uri, sumele obţinute din şpăgi au scăzut la sute sau chiar mii de euro pe zi.
Domeniu de 6.000 de mp
Una dintre "vedetele" lotului Moraviţa, Viorel Lilian Matei, fiul fostului senator PSD Viorel Matei, deţine un adevărat ranch lângă comuna Sânnicolau, judeţul Timiş. Domeniul, întins pe o suprafaţă de aproape 6.000 mp, are un drum privat, accesul "intruşilor" fiind blocat de o barieră.
Viorel Lilian Matei s-a angajat la Inspectoratul Poliţiei de Frontieră Timiş în 2009, după ce lucrase timp de câţiva ani ca poliţist în comuna Sânnicolau Mare. Surse oficiale susţin că Matei a ajuns la Sectorul Poliţiei de Frontieră Sânnicolau Mare după ce tatăl său, fostul senator PSD Viorel Matei, a apelat la relaţiile de fost primar şi actual consilier judeţean.
La finalul lunii noiembrie 2010, Viorel Lilian Matei a fost transferat la PTF Stamora Moraviţa. Potrivit declaraţiei sale de avere, Matei avea un salariu lunar de 3.041 de lei.
Informaţii denaturate în declaraţia de avere
În declaraţia sa de avere, Viorel Lilian Matei a trecut că a cumpărat terenul, cu o suprafaţă de 4.835 mp, în 2008, pe vremea când era poliţist. Informaţiile sunt însă contrazise de documentele existente la Primăria Cenad, pe a cărei rază administrativă se află terenul respectiv. "Tranzacţia datează din aprilie 2009", explică primarul din Cenad, Nicolae Crăciun.
Tot în declaraţia de avere, Viorel Lilian Matei a menţionat că a vândut un autoturism marca Audi A8 cu 16.000 de euro. La rubrica aferentă vehiculelor de ţinute, Matei a trecut un Nissan din 1989 şi o remorcă pentru transportul animalelor, din 1990.
"A fost prost şi a muşcat"
Referitor la reţinerea fiului său sub acuzaţia de luare de mită şi trafic cu ţigări, fostul senator PSD Viorel Matei susţine că ştia de şpăgile de la PTF Moraviţa.
"Şeful lui direct îl punea la treabă. Îi spunea să strângă bani şi să împartă cu colegii. A împărţit 1.850 de euro în 45 de zile, care i-au fost daţi de ofiţerul său superior, care era sub acoperire. Fiul meu a fost prost şi a muşcat. A raportat şefului mare de la Poliţia de Frontieră ce se întâmplă şi că nu mai vrea să lucreze cu acel om, dar i s-a spus să respecte ordinele", afirmă Viorel Matei.
Actualul consilier judeţean mai spune că e sigur că fiul său nu va colabora cu anchetatorii pentru că are un principiu, "nu-i place să-şi toarne colegii".
CENAD. „Domeniul” de 6.000 mp deţinut de Viorel Lilian Matei
CONCLUZIILE PROCURORILOR
Mercuriarul şpăgii la Moraviţa: 1 euro cartuşul, 50 de euro baxul
"Unele dintre persoanele vizate au făcut referiri (...) la perioada 2008-iulie 2010, pe care au prezentat-o ca fiind cea mai favorabilă acestui gen de acţiuni criminale. (...) S-a invocat că sumele care reveneau zilnic poliţiştilor de frontieră şi vameşilor (...) erau de ordinul miilor de euro de persoană, fiind evocate situaţii în care suma care a revenit poliţiştilor de frontieră, într-o singură tură, a fost şi de peste 100.000 euro". Aşa reiese din interceptările realizate de procurorii DNA şi menţionate de judecătorii Curţii de Apel Bucureşti în motivarea deciziei prin care au fost arestaţi, miercuri, 15 vameşi şi poliţişti de la Stamora Moraviţa.
Potrivit susţinerilor anchetatorilor, aşa cum sunt ele redate în decizia Curţii, la Vama Moraviţa exista un tarif fix al şpăgii pentru ţigările de contrabandă, cunoscut de toţi cei implicaţi: 1 euro pentru fiecare cartuş şi 50 de euro pentru un bax (un bax conţine 50 de cartuşe).
Traficanţii mergeau şi depuneau banii în toneta vameşilor, în timp ce aceştia se prefăceau, în faţa camerelor de luat vederi, că le verifică maşinile, în căutarea ţigărilor. Apoi, echipajele mobile ale vameşilor şi ale Poliţiei de Frontieră îşi asumau rolul de "antemergători" ai traficanţilor, având grijă ca aceştia să nu întâlnească alte filtre de control după ce părăseau vama.
Suma colectată de la traficanţii de ţigări într-o zi de lucru se împărţea la sfârşitul programului de lucru. De exemplu, pe 16 decembrie 2010, în jurul orei 18.30, şeful de tură al va meşilor, însoţit de încă un vameş, i-a convocat în biroul său pe doi dintre poliţiştii de frontieră şi au împărţit astfel cei 3.960 de euro colectaţi în ziua respectivă: 200 de euro pentru poliţistul care fusese de serviciu în acea zi la echipajul radar, 150 de euro pentru şeful Postului de Poliţie Moraviţa şi câte 1.800 de euro pentru vameşi, respectiv pentru poliţiştii de fron tieră. Din aceşti bani, şefii de tură achitau mai întâi mâncarea şi produsele pe care vameşii şi po liţiştii şi le luau zilnic de la un magazin din apropierea vămii. (Narcis Iordache, Georgeta Ghidovăţ)
PERSONAJELE "MITEI DE LA HALMEU"
Cine e misteriosul Eugeniu Petrescu
EUGENIU PETRESCU. Surse apropiate anchetei susţin că Eugeniu Petrescu, "’nea Eugen", personajul misterios din scandalul mitei de la Vama Halmeu, e vechi membru al PDL, fiind foarte des întâlnit în sediul central din Aleea Modrogan. Petrescu ar fi intermediat şpaga de 130.000 de euro de la Vama Halmeu între milionarul clujean Liviu Florian şi Traian Radu Mărginean, şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor.
Petrescu apare pe listele de sponsori ai PDL, cu o donaţie de 29.800 de lei (în 2004), respectiv de 15.000 de lei (în 2006).
Deputatul PDL de Bucureşti Cristian Petrescu declară că îl ştie pe Eugeniu Petrescu: "Din când în când, apare la întâlnirile mari ale partidului. Părerea mea e că Eugeniu Petrescu nu este un om important, dar nu pot să zic mai multe. Probabil o fi ştiind şi el pe cineva şi atunci ar fi putut face pe intermediarul, dar în orice caz nu este un personaj care care să învârtă sute de mii de euro," ne-a declarat deputatul. Eugeniu Petrescu nu şi-a mai plătit cotizaţia de un an şi jumătate
Unul dintre membrii staffului tehnic al Partidului Democrat Liberal, Ion Antonie, nominalizat de Vasile Blaga că ar fi persoana care ştie mai multe despre misteriosul Eugeniu Petrescu, spune că acesta vine pe la partid şi chiar participă la unele şedinţe de Birou Permanent Naţional. “Vine pe la sediu cam odată pe lună. Figurează că este membrul la sectorul cinci, dar nu şi-a mai plătit cotizaţia de mai bine de un an şi jumătate. După statut nici nu ar mai fi membru al partidului. Deşi îl ştiu pentru că l-am remarcat prin sediu sau chiar la unele şedinţe mai mari, nu vă pot spune mai multe despre el pentru că nu îl cunosc", spune Antonie. Pe Eugeniu Petrescu îl cunoaşte din vedere multă lume din PDL, fără a oferi însă prea multe amănunte despre el. Ion Antonie mai spune că Petrescu este membru din 1992, dar nu ştie dacă are vreo funcţie care să îi confere dreptul de a participa la şedinţele importante. “Vine la şedinţe şi stă pe margine. O fi fost trimis de cei de la Sectorul 5, unde este membru. Acum nu ştiu ce să zic despre Eugeniu Petrescu, dar vă pot zice că a fost operat pe inimă în urmă cu o săptămână. Are o maşină Audi şi o parchează mai în faţă tocmai pentru că este un senior al partidului", conchide Antonie.
LIVIU FLORIAN. Judecătorii Curţii de Apel Oradea au decis, ieri după-amiază, că omul de afaceri clujean Liviu Florian şi ceilalţi doi complici ai acestuia, anchetaţi în dosarul "Mită la Halmeu", vor rămâne în arest.
Florian a declarat în faţa judecătorilor că singura legătură pe care a avut-o cu lucrătorul vamal Nicoleta Dobrescu a fost una de iubire. Probele de la dosar arată însă că Nicoleta Dobrescu i-a plătit lui Liviu Florian, prin intermediari, suma de 130.000 de euro. O parte din bani a ajuns la Traian Mărginean, directorul Autorităţii Naţionale a Vămilor. (Mihai Şoica)
BRUXELLES-UL AŞTEAPTĂ REZULTATE
Comisar UE: Trebuie să existe condamnări
Adrian Cochino
Comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmström, a declarat ieri că subiectul anchetei din vămi a fost abordat în timpul întrevederii cu ministrul Traian Igaş şi a subliniat că vinovaţii trebuie aduşi în justiţie.
Trebuie "să existe condamnări, iar aceşti oameni să fie înlocuiţi de persoane cinstite", a spus comisarul, aflat la Bucureşti.
Malmström a apreciat că ancheta din vămi "demonstrează angajamentul autorităţilor române de a combate corupţia", acesta fiind mesajul pe care îl va duce la Bruxelles, unde "lumea este foarte atentă" la ce se întâmplă în România. Anchetele, a adăugat însă comisarul european, "arată că problema corupţiei este prezentă încă în România", un lucru "ştiut de toată lumea". "Îmi place să cred, cred, de fapt, că să faci arestări atât de ample presupune o pregătire amplă, aşa că este absolut o coincidenţă faptul că s-a întâmplat săptămâna aceasta", a mai spus comisarul.
Malmström a abordat ieri şi chestiunea Schengen, apreciind că România e gata din punct de vedere tehnic. Ea a subliniat însă că unele state membre se opun aderării şi le-a încurajat pe acestea să fie concrete în privinţa solicitărilor adresate României.
Politicienii corupţi trebuie aduşi în faţa justiţiei
Comisarul a evitat să comenteze direct votul dat de deputaţi în cazul PDL-istului Dan Păsat, dar a subliniat că politicienii acuzaţi de corupţie trebuie să răspundă în faţa legii.
"Le-am spus parlamentarilor că atunci când există politicieni, foşti miniştri, foşti sau actuali parlamentari acuzaţi de corupţie şi ei trebuie să fie aduşi în justiţie pentru că toţi oamenii trebuie să fie egali în faţa legii", a adăugat Malmström.
Deputaţii au blocat marţi, în parlament, cererea DNA de reţinere şi arestare preventivă a lui Dan Păsat, acuzat de şantaj şi corupţie.
"Problema corupţiei este încă prezentă în România." CECILIA MALMSTROM, comisar european pentru afaceri interne PREŞEDINTELE ACUZĂ POLITIZAREA
Băsescu: cangrena din vămi s-a dezvoltat în timpul guvernărilor PSD şi PNL
Florin Ciornei
Preşedintele Traian Băsescu susţine că se încearcă politizarea anchetei procurorilor cu privire la corupţia din vămi. El vorbeşte de o "intoxicare uriaşă" şi de o "minciună fără limite" din partea celor care afirmă că arestarea vameşilor ar fi consecinţa unei răfuieli în PDL.
Preşedintele spune că sunt televiziuni care încearcă "să prostească telespectatorii" punând în cârca PDL "cangrena de la frontiere", cu toate că în această guvernare a început ancheta.
Amintiri cu Săpunaru şi cu Ruşanu
"Cangrena este mult mai veche. E arhicunoscută şi tolerată de toate partidele care s-au succedat la guvernare, din ’90 până acum. Vă aduceţi aminte în timpul războiului iugoslav, România era acuzată de trafic de combustibil, se făcea prin frontiere, nu porumbelul ducea... sau nume celebre ca Dan Radu Ruşanu - vă mai spune ceva legat de vămi? Sau Nini Săpunaru, sau Dinu Vamă, sau Diaconu? Toate guvernele până acum au fost lipsite de voinţa de a interveni în această zonă. Iată, s-a găsit un guvern, s-au găsit nişte instituţii care au intervenit. Aici suntem. Că se încearcă deturnarea sensului acestei operaţiuni: «că-i politic», «că-i bătălie în interiorul PDL». Nişte minciuni fără limită", a declarat Traian Băsescu ieri într-un interviu la radioul public. Şeful statului a spus că, deşi nu are niciun amestec, PDL plăteşte un cost mediatic. "Acum PDL plăteşte că nu a ţinut cont de ceea ce le-am spus. Că au politizat foarte mult. Plătesc acest cost al nesăbuinţei", a spus Băsescu.
“Vameşii să spună cui au dat şpaga"
Preşedintele şi-a exprimat speranţa că ancheta va stabili dacă sunt şi politicieni implicaţi şi i-a avertizat pe vameşii arestaţi că ar fi bine pentru ei să spună care sunt conexiunile cu oamenii politici.
"Să spună cui au dat şpaga. Au şansa de a face mai puţină puşcărie, dacă vor face, sau să nu facă închisoare, dacă spun cui au dat banii, dar cu nume şi prenume", a spus Băsescu.
El i-a somat pe acei politicieni şi jurnalişti care insinuează că şpaga de la vamă ar ajunge la PDL să spună la cine anume. "Eu sunt deschis şi cer oricui are informaţii despre bani, despre resurse materiale, financiare puse la dispoziţia unui om politic să spună. Nu vreţi voi, dragi justiţiari, să spuneţi cărui om de la partid i s-au dat bani?! Altfel, e o laşitate ordinară, care duce în atac politic şi nu rezolvă nimic!", a spus preşedintele Băsescu.