Mai mulți bătrâni și tineri din „căminele groazei” munceau pe rupte. Sărmanii oameni erau aleși de Ioana Dragomir, managera căminelor administrate de gruparea infracțională la S.C. Centrul de Îngrijire și asistență Casa Maria S.R.L., S.C. Casa Bunicii Anastasia S.R.L. și S.C. House Grandma Anastasia`s S.R.L. Ce erau puși să facă pacienții mai în putere, dar și cum și de cine erau pedepsiți cei care„deranjau” personalul din centre este subiectul episodului de azi.
Am constatat cu toții, din ancheta desfășurată de DIICOT, că pacienții centrelor din Ilfov erau „beneficiarii” unui regim de teroare și nu de îngrijire, așa cum se presupunea, îngrijire pentru care niște angajați abrutizați încasau sume deloc de neglijat. Aceștia își permiteau să facă orice atâta vreme cât știau că nu sunt controlați de instituțiile statului, că șefii lor – frații Godei și soții Dumitra aveau protecția lui Andrei Răzvan Țicu de la D.G.A.S.P.C. Ilfov, dar și al altor angajați de acolo, că polițiștii de la IPJ Ilfov și Voluntari nu se bagă.
Pacienții erau agresați fizic, umiliți sau batjocoriți inuman, amenințați de către angajați cu aplicarea unor pedepse și chiar bătuți. Totul sub coordonarea Ioanei Dragomir, despre care procurorul de caz spune că era „persoană de încredere a coinculpatei Dumitra Cristina Maria, manager la Casa Cora”. Aceasta nu avea calificarea necesară ca să ocupe poziții manageriale la toate cele trei cămine cercetate acum, dar Dragomir „coordona activitatea zilnică și bunul mers al centrului Cora, fixa programul/turele angajaților și se ocupa de recrutarea de personal, precum și intervievarea acestuia, dar și de administrarea medicamentelor beneficiarilor, fără a fi calificată nici în acest sens”.
Când au pornit articolele jurnaliștilor de la Centrul pentru Resurse Judiciare, Ioana Dragomir a angajat o asistentă de la Institutul Clinic Fundeni, ca să fie schema de personal în regulă. Probabil a făcut-o la indicațiile șefilor ei. Așa a ajuns ca, din data de 1 februarie 2023, asistenta Luminița Bizon să aibă „contract individual de muncă normă timp parțial la Casa Cora, în paralel cu desfășurarea activității de asistent medical la Institutul Clinic Fundeni”, consemnează procurorul. Când nu era asistenta Bizon la centru ci la spital, Ioana Dragomir administra ea medicamente bolnavilor, fără a fi calificată nici în acest sens.
De ce fapte a acuzat-o procurorul pe asistenta Bizon
De data aceasta voi transcrie din referatul procurorului DIICOT, care a fost prezentat instanței Tribunalului București. Acuzațiile sunt extrem de grave și trebuie cunoscute și de șefii asistentei medicale Luminița Bizon de la Institutul Clinic Fundeni.
„Inculpata Bizon Luminița a constatat în mod direct problemele sistemice ale centrului pe care a încercat să le mușamalizeze și/sau să le minimalizeze, la indicația coinculpatei Dumitra Cristina Maria, respectiv calitatea precară a mâncării oferite beneficiarilor (consumul acesteia a cauzat apariția unor cazuri multiple de intoxicație alimentară și a altor probleme de natură digestivă în rândul beneficiarilor), condițiile inumane în care aceștia erau ținuți în centru (beneficiarii erau cazați în camere infestate cu ploșnițe, acestora nu li se asigura igiena personală), inculpata, deşi asistentă medicală, rămânând indiferentă cu privire la aceste situații, dar și cu privire la lipsa de supraveghere și de îngrijire de către personal, agresiunile suferite de beneficiari provocate de o parte dintre angajați, precum și la exploatarea prin muncă a unor beneficiari, exercitarea de abuzuri fizice asupra acestora și folosirea de acte intimidare și de rele tratamente pentru menținerea acestora în stare de aservire de către personalul centrului”.
Procurorul vorbește de o prietenie între madam Bizon și Cristina Dumitra, unul dintre liderii grupării infracționale. La rugămintea acesteia, asistenta medicală de la Fundeni ar fi acceptat angajarea la centrul Cora și ar fi sprijinit activitatea infracțională a grupului, căci „nu putea asigura necesitățile beneficiarilor centrului pe linia asistenței medicale și nu își putea respecta programul de lucru”.
De asemenea, procurorul a constatat că această asistentă Bizon a aplicat rele tratamente cel puțin într-un caz. „Prin conduita sa, a pus în pericol starea de sănătate a beneficiarilor, nu administra corespunzător tratamentul rezidenţilor centrului întrucât fiind deranjată de faptul că o beneficiară a centrului i-a solicitat un consult, acuzând probleme cu stomacul, a pedepsit-o pe aceasta prin aceea că i-a oferit acelei beneficiare o pastilă de Diazepam (un sedativ puternic) mințind-o că îi oferă o pastilă pentru afecțiuni digestive”. Femeia respectivă a dormit ore întregi, fără să mai deranjeze pe nimeni din personal.
Pacienții erau puși să care găleți cu fecale
Atât din înregistrări, cât și din declarațiile oamenilor din interior, anchetatorii au constatat că pacienții erau folosiți la tot felul de munci pe care ar fi trebuit să le facă angajații plătiți.
Astfel, prestarea unor activități de reintegrare socială și recuperare medicală sau activități de recreere și divertisment erau înlocuite cu tot felul de munci. Erau alese persoanele apte fizic. Transportau materiale de construcții, roabe cu pietriș sau de saci cu ciment pentru lucrările de amenajare desfășurate la C.I.A.P.A.D. Armonia, ba chiar au fost puse să care circa 200 de găleți de reziduuri provenite în urma refulării fosei septice la Centrul Sf. Gabriel cel Viteaz.
„De asemenea, exploatarea unora dintre beneficiari (n.r. pacienți) prin muncă este realizată de membrii cu rol de execuție la indicația și cu știința liderilor grupării și șefilor centrelor (eșalonul secund) prin aceea că, pe fondul lipsei acute de personal, pentru a se degreva de activitățile pe care trebuiau să le desfășoare, asistenții medicali, infirmierii, îngrijitorii dar și celelalte persoane care lucrează fără forme legale în toate cele trei centre folosesc beneficiarii pentru a face în locul lor o serie de activități precum: administrarea de medicamente, prepararea și servirea mesei, hrănirea, menajul, spălarea, schimbarea de îmbrăcăminte și scutece a beneficiarilor în funcție de cazul fiecăruia, curățenia și spălarea spațiilor interioare și exterioare”, se consemnează în referatul DIICOT.
Din nou precizăm: nimeni, din nicio instituție de control a statului, nu a constatat aceste orori și ilegalități care se petreceau în aceste centre.
Foto: Antena 3 CNN