Editura Evenimentul si Capital

Camil

13-10/19sever_CP-465x390
Autor: | | 23 Comentarii | 862 Vizualizari

Ultimul număr al ”României Literare” marchează 120 de ani de la nașterea lui Camil Petrescu evocînd un episod mai puțin amintit din viața lui literară și anume conducerea revistei ”Universul literar”, pe care autorul ”Ultimei nopți de dragoste...” a primit-o în noiembrie 1927 și a părăsit-o în februarie 1929.

”El concepe revista ca pe o suită de numere omagiale, închinate personalităților dintr-o Galerie a sufletului românesc , începută în decembrie 1927 și cuprinzînd nume ca: Nicolae Titulescu, George Enescu, G.Țițeica, Gh. Marinescu, Alecsandri, Coșbuc, Heliade Rădulescu, Brâncuși, N.Paulian, Elvira Popescu, C.I.Nottara ș.a.”, ne spun redactorii ”României Literare”, oferindu-ne, pe două pagini, mostre ale acestei rubrici. Peste mulți ani, într-o lume cu totul diferită, mă simt solidar cu Camil Petrescu, rubrica de față nefiind, în spiritul ei, foarte diferită. În ceea ce ne oferă revista Uniunii Scriitorilor, găsim formulări memorabile care, sînt sigur, nu au făcut carieră în memoria culturală doar pentru că au fost risipite în publicistică. Despre Nicolae Titulescu: ”Sufletul lui N.T. are toate însușirile unei orchestre: de la jocul de pițicato al vioarei prime la înduioșarea violoncelului și de la umorul fagotului, la stridența metalurilor. Înțelegeți de ce, după fiecare discurs mare, are febră două luni de zile.” Despre Nicolae Iorga: ”Dar nu credem să i se poată găsi pereche ca orator. Pe lîngă lava dezordonată a frazei lui, oratoria spilcuită a celorlalți pare ridicolă, ca un scris prețios și caligrafic, pe lîngă scrisul dezordonat al unui poet. Nu e un spectacol mai interesant decît N.Iorga vorbind într-o chestiune pasionantă.”

Despre Brătescu – Voinești: ”Fără el, în literatura românească ar fi un gol așa de real, încît numai gîndindu-l îi simți evidența. O lume întreagă, a celor slabi și umiliți, își are în el apostolul. Fără el, această bucurie nu ar fi părtașă la masa literaturii sau ar fi prezentă numai sub privirea tăioasă și în costumul de ridicol făurit de Caragiale.” Despre Maria Ventura: ”De cîte ori un teatru anunță spectacole cu M.V., directorul lui trebuie să aibă o ocnferință cu serviciul de ordine al Prefecturii, pentru ca să se ia măsuri de rînduială la casa de bilete. Și pe urmă trebuie să aibă grijă ca să publice un afiș cu instrucțiuni, care aduce cu programul zilei de Zece Mai: la ora 10...accesul prin intrarea laterală...ghișeu interior...controlați și iar controlați”. Găsesc, cu satisfacția celui care află că lucrurile importante nu se schimbă niciodată, și acest fragment în textul de evocare al lui Emil Racoviță, după ce constată că savantul nu este cunoscut marelui public, așa cum sînt cunoscute figuri mondene: ”Numai această simplă constatare și e destul ca să ne dea măsura dezorientării culturale a publicului românesc și să precizeze, imperativ, obligațiile pe care le au instituțiile noastre. E o întreagă educație care va trebui făcută cu orice preț”. Chiar dacă azi tot românul știe cine a fost Racoviță, problema, veți fi de acord, rămîne.

Camil Petrescu are, în posteritate, un dublu nenoroc. Primul: a devenit un clasic, autor de literatură obligatorie pentru liceeni, subiect de teză și de bac. Asta ucide mai mult decît uitarea, pentru că un autor uitat mai poate avea șansa redescoperirii, prezervîndu-și prospețimea dacă a avut-o vreodată, dar unul care e în manualul de liceu de vreo 40 de ani, nu. Acesta din urmă e ca o mumie egipteană sub sticla muzeului: se uită toți la ea, dar uscată va rămîne în veci. Al doilea nenoroc este că iese destul de prost din suma jurnalelor confraților. De la Mihail Sebastian la Eugen Lovinescu și de la O. Șuluțiu la Eugen Ionescu, incluzînd mai recent memorialistică a Monicăi Lovinescu, bietul Camil Petrescu a fost portretizat în culori acide. De vină era, pare-se, orgoliul său nemăsurat.

Codruta Kovesi, lovitura de GRATIE! Va fi procuror european. Antunul facut de STRAINI. ULTIMA ORA

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI