Drumul spre o viaţă mai lungă depinde de cât de mult sau cât de puţin mâncăm, se precizează într-un studiu al Universităţii din Wisconsin.
Reducerea cu 30% a aportului de calorii întârzie îmbătrânirea, sunt de părere specialiştii care, pe parcursul a 20 de ani de cercetări, au descoperit că, prin adoptarea unei diete sărace în calorii pot fi prevenite boli specifice vârstei înaintate precum cancerul, diabetul sau Alzheimerul.
Iniţial, studiul a fost făcut asupra maimuţelor Rhesus, a căror durată medie de viaţă în captivitate este de 27 de ani. După cei 20 de ani de cercetări, s-a contatat că acestea au supravieţuit până la 29 de ani, înregistrându-se astfel o creştere a duratei de viaţă cu 7%.
Dacă efectul este acelaşi şi în cazul oamenilor, atunci se estimează că durata de viaţă va creşte cu aproximativ şase ani, sunt de părere specialiştii.
"Prin noul studiu am demonstrat că restricţiile calorice poate încetini procesul de îmbătrânire la speciile primate", a spus profesorul Richard Weindruch, conducătorul echipei de cercetători.
Jumătate dintre maimuţele care, pe parcusul experimentului, au fost lăsate să mănânce ce doresc au murit, în timp ce 80% dintre cele supuse unei diete cu 30% mai săracă în calorii au supravieţuit.
De asemenea, s-a observat şi că incidenţa cazurilor de cancer şi boli cardiace, precum şi cea a bolilor mentale au fost mai mică în cazul unui regim hipocaloric. În aceste condiţii, creierul a rămas aproape intact odată cu înaintarea în vârstă.
"Încă nu putem pretinde că o dietă diferită poate fi asociată cu schimbările funcţionale ale organismului, întrucât cercetările sunt în derulare. Ceea ce ştim cu siguranţă este faptul că există diferenţe ale masei cerebrale care pot fi puse în legătură cu dieta", spune medicul american.