„Calmul înșelător” din Libia. Avertismentul unui ministru german

„Calmul înșelător” din Libia. Avertismentul unui ministru german

DEUTSCHE WELLE (Germania). Heiko Maas se află într-o misiune diplomatică la Tripoli. Ministrul german de externe încearcă să continue anevoiosul proces de pace din capitala Libiei.

La șapte luni de la summit-ul de la Berlin privind situația Libia, ministrul de externe, Heiko Maas, a făcut o vizită neașteptată la Tripoli pentru a sprijini eforturile de soluționare a conflictului care trenează în Libia. La scurt timp după aterizarea în capitala libiană, Maas a vorbit despre „situația foarte periculoasă” din țara nord-africană.

„În acest moment, în Libia avem de-a face cu un calm înșelător. Ambele părți și aliații lor internaționali continuă să înarmeze masiv țara, menținând condițiile prealabile pentru încetarea focului”, criticând comportamentul părților implicate în războiul civil libian.

În discuțiile cu șeful guvernului libian Fayez al-Sarraj, Maas dorește să clarifice condițiile în care poate fi menținută o pace durabilă între guvernul Sarraj, recunoscut de ONU, și rebelii conduși de generalul Khalifa Haftar.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ambele părți se luptă pentru preluarea puterii și a controlului asupra celor mai mari rezerve de petrol din Africa. Prin urmare, Heiko Maas intenționează să poarte discuții și cu președintele companiei naționale de petrol, pentru că este de părere că o „distribuire echitabilă a veniturilor din petrol” este crucială pentru soluționarea conflictului.

Un alt subiect al scurtei vizite în Libia a ministrului german de externe este stabilirea unei zone demilitarizate în jurul disputatului oraș Sirte. ONU a făcut deja o „propunere bună” pentru o astfel de zonă, afirmă Maas.

Conflictul din Sirte riscă să escaladeze, întrucât trupele guvernamentale au anunțat la jumătatea lunii iulie că vor să recâștige orașul și să-și extindă controlul asupra „întregului teritoriu libian”, îndepărtând supremația trupelor lui Khalifa Haftar. Egiptul a amenințat deja că, în caz de atac în Sirte, va interveni militar.

Libia a fost traversată de conflicte violente încă de la răsturnarea liderului Muammar al-Gaddafi în 2011. Guvernul de unitate națională de la Tripoli este slab, timp în care generalul Khalifa Haftar controlează, din orașul Benghazi, o mare parte din estul și sudul țării.

În plus, și alte state sunt implicate în conflict: Turcia și Qatar sunt de partea guvernul recunoscut internațional, iar Emiratele Arabe Unite, Egiptul și Rusia sprijină trupele lui Haftar.

Germania continuă să acționeze ca mediator. În ianuarie 2020, cancelarul Angela Merkel a găzduit la Berlin o conferință privind situația din Libia, care a dat startul unui dialog. Părțile internaționale implicate în conflict au promis atunci că nu vor mai interveni în afacerile interne ale Libiei și vor respecta actualul embargo asupra armelor.

Germania, Franța și Italia au impus, de asemenea, sancțiuni împotriva companiilor și a persoanelor care furnizează nave și aeronave pentru transportul armelor în Libia. Mai exact, este vorba de trei companii din Turcia, Iordania și Kazahstan, precum și doi cetățeni libieni. Un al doilea pas este elaborarea sancțiunilor împotriva statelor din care provin arme sau mercenari, a declarat în luna iulie Heiko Maas.

Libia joacă, de asemenea, un rol cheie în eforturile Uniunii Europene de a reduce semnificativ numărul de refugiați care vor să traverseze Marea Mediterană cu ambarcațiuni improvizate. Pentru mulți africani care visează să plece în Europa, statul libian este ultima oprire înainte de a porni în riscanta călătorie către Italia. (Rador)