Temperaturile ridicate record au cuprins o mare parte din SUA. Cei expuși la temperaturile sufocante și la pericolele pe care acestea le aduc se pot confrunta, de asemenea, cu dificultăți de respirație. De asemenea, pot simți o senzație de arsură în nas sau în ochi. Avertizările recente de căldură excesivă au fost asociate cu alerte privind calitatea aerului în multe părți ale țării. De ce se întâmplă asta?
Experți în calitatea aerului au explicat cum valurile de căldură, care se produc tot mai des și durează mai mult în ultima vreme, pot duce la o calitate scăzută a aerului. De asemenea, au explicat și ce poate însemna acest lucru pentru sănătatea dumneavoastră.
Calitatea aerului și căldura extremă
Marianthi-Anna Kioumourtzoglou este profesor asociat de științe ale sănătății mediului la Mailman School of Public Health din cadrul Universității Columbia. Acesta a declarat că lumina soarelui creează un tip de poluare a aerului, numit ozon. Acesta este format din gaze toxice create în atmosfera Pământului. În timp ce o concentrație de ozon este de obicei o problemă pe timp de vară, aceasta poate fi exacerbată în zilele deosebit de calde.
„Poluarea poate rămâne deasupra unui oraș. Condițiile din timpul verii, când este cald și este multă lumină solară, împing chimia să meargă mai repede. Astfel, se produce mai mult ozon”, a explicat Peter DeCarlo. Acesta este profesor asociat de sănătate și inginerie a mediului la Universitatea Johns Hopkins.
În plus, condițiile de secetă pot înrăutăți calitatea aerului prin declanșarea incendiilor de vegetație. Potrivit University Corporation of Atmospheric Research, aceste incendii eliberează monoxid de carbon și particule poluante în atmosfera Pământului.
„Incendiile de vegetație contribuie semnificativ la poluarea aerului. Odată cu schimbările climatice, avem mai des aceste condiții de secetă decât înainte din cauza faptului că Pământul se încălzește”, a declarat Glory Dolphin Hammes, CEO al IQAir. Este o firmă de tehnologie care monitorizează calitatea aerului pentru Națiunile Unite.
Monitorizarea calității aerului
Statele Unite au un sistem de măsurare a calității aerului numit indicele calității aerului (AQI). AQI are șase categorii codificate prin culori, cu un sistem de valori care merge de la zero la 500. Cu cât nivelul de poluare a aerului este mai ridicat, cu atât acesta este mai periculos pentru sănătatea oamenilor. „Există diferite categorii de calitate a aerului, de la bună la moderată, de la nesănătoasă pentru grupurile sensibile la nesănătoasă pentru aproape toată lumea, și apoi progresiv mai rea”, a declarat DeCarlo.
Agențiile de mediu de stat dispun de aproximativ 4.000 de stații de monitorizare care sunt reglementate de Agenția pentru Protecția Mediului (EPA). Stațiile trimit măsurători orare sau zilnice ale următorilor poluanți atmosferici către baza de date a EPA, denumită Sistemul calității aerului:
- Ozon la nivelul solului
- Particule
- Monoxid de carbon
- Dioxid de sulf
- Dioxid de azot
Atunci când particulele - definite ca fiind „un amestec de particule solide și picături lichide care se găsesc în aer” - ating niveluri nesănătoase pentru public, se declanșează o alertă privind calitatea aerului pe majoritatea telefoanelor inteligente.
Efectele caniculei
Experții spun că poluarea aerului poate fi destul de toxică pentru sănătatea oamenilor. Ea a fost asociată cu rezultate adverse cardiovasculare și de neurodezvoltare. Atunci când inhalați poluarea aerului, particulele pot produce un dezechilibru în organism cunoscut sub numele de stres oxidativ. De asemenea, pot provoca inflamații la nivelul plămânilor care declanșează respirația greoaie și senzația de apăsare în piept.
„Atât inflamația, cât și stresul oxidativ sunt dăunătoare pentru organism. De aceea, poluarea aerului are potențialul de a ne afecta toate organele și toate sistemele” a declarat Kioumourtzoglou, conform Yahoo News .