Telefonul aduce beneficii pentru sănătatea mintală - studiu
- Alexandru Sălăvăstru
- 7 decembrie 2023, 13:45
Cercetătorii de la Universitatea Hanyang din Coreea au descoperit că persoanele cu vârste cuprinse între 13 și 18 ani care își foloseau telefonul timp de două ore pe zi prezentau un risc mai mic de depresie, probleme de somn, stres, gânduri suicidare și dependență de alcool decât colegii lor care nu îl foloseau deloc.
Utilizarea telefonului mobil timp de două ore pe zi poate scădea riscul de probleme de sănătate mintală. Cu toate acestea, peste patru ore de stat pe telefon a fost asociat cu un risc de până la 22% de apariție a acestor probleme.
Statul pe telefonul mobil poate fi benefic pentru sănătatea mintală
Studii precedente arătau că timpul excesiv petrecut în fața ecranului poate fi dăunător pentru bunăstarea noastră. Acum, un nou studiu spune că statul pe telefon în „cantități mici” poate fi benefic pentru tineri.
Un prim argument ar fi faptul că ajută la combaterea singurătății și a izolării. Cu toate acestea, prea mult timp petrecut pe telefon poate fi un semn de nefericire în viețile oamenilor:
„Până la două ore de utilizare reprezintă o formă de protecție împotriva tentativelor de suicid. Din rezultatele noastre, utilizarea smartphone-urilor timp de mai puțin de două ore pe zi pare chiar benefică pentru rezultatele privind sănătatea mintală în comparație cu neutilizarea acestuia”, au declarat cercetătorii, potrivit Daily Mail.
Prea mult stat pe telefon poate însă să producă probleme
Specialiștii avertizează însă că atunci când petrecem mai mult de patru ore pe telefon, riscurile cresc:
„Studiul nostru a arătat că efectele adverse ale rezultatelor asupra sănătății s-au manifestat după patru ore de utilizare a smartphone-urilor, ceea ce corespunde studiilor anterioare”, au adăugat ei.
Cercetătorii au analizat datele din 2017 și 2020 de la 50.000 de adolescenți din Korea Youth Risk Behavior Web-based Survey. Acest studiu are 103 întrebări despre sănătatea fizică și mentală.
Un chestionar despre utilizarea smartphone-urilor a fost, de asemenea, realizat în 2017 și din nou în 2020
Cercetătorii au analizat relația dintre utilizarea telefonului și rezultatele în materie de sănătate. Au ținut cont și de alți factori, cum ar fi vârsta, sexul și statutul socio-economic.
În comparație cu rezultatele de sănătate pentru persoanele care nu au folosit un telefon, adolescenții care au folosit telefonul mai puțin de două ore pe zi au fost cu 30% mai puțin predispuși să fie stresați și cu 27% mai puțin predispuși să aibă un somn prost.
De asemenea, aveau cu 38% mai puține șanse de a fi deprimați, cu 43% mai puține șanse de a se sinucide și cu 47% mai puține șanse de a abuza de alcool.