CĂLIN HERA: Îl iubesc pe Eminescu, dar îi urăsc pe miliţienii lui

CĂLIN HERA: Îl iubesc pe Eminescu, dar îi urăsc pe miliţienii lui

Încă din timpul liceului, poţi avea şansa să-l descoperi pe Eminescu numai dacă ai norocul unor dascăli deschişi la minte. Altfel, poţi ajunge să urăşti până şi numele poetului, îngreţoşat de sumedenia de superlative cu care manualele se întrec să-l slăvească.

Am crezut că procentul de minţi deschise a crescut în anii de libertate. Nişte decizii CNA de săptămâna trecută arată că nu e aşa. Ce s-a întâmplat? Joia trecută, la Radio ZU şi la Radio 21 au fost citite nişte parodii după Mihai Eminescu (21 - „Luceafărul“, ZU - „Băiet fiind păduri cutreieram“ şi „Atât de fragedă“).

CNA s-a întrunit, a făcut şedinţe, a pus în context (ziua poetului), a scris expuneri de motive („prezentarea în acest mod a operei literare a poetului naţional Mihai Eminescu a fost total lipsită de respectul cuvenit“) şi a amendat cele două posturi de radio. Maestrul Dan Grigore, membru CNA, a vorbit ulterior despre o „blasfemie“ şi a spus că el ar fi întrerupt emisiunile, dacă legea i-ar fi permis asta.

Dacă mă întrebaţi pe mine, erau nişte parodieri proaste, care nu aveau cum să stârnească măcar vreun zâmbet din partea ascultătorilor cu IQ decent şi grad de cultură cât de cât rezonabil. Tocmai a pornit CNA o campanie naţională împotriva prostului-gust? E gata CNA să dea cu buzduganul în kitschul şi mitocănia care au invadat Ţara manelelor? Dacă da, aprob şi susţin. Dar mi-e teamă că toată povestea asta cu amendarea unor parodieri e doar un soi de hai să ne probăm vigilenţa, un acces patriotard aproape jenant.

Ne puteți urmări și pe Google News

Din păcate, prostia şi fudulia nu se vindecă prin lege. Nu putem băga la închisoare toate neamurile proaste, ar rămâne străzile pustii. Eu cred că oricine trebuie să aibă dreptul să-şi dea cu firma în cap, să-şi demonstreze imbecilitatea. Nu-i transformaţi în martiri pe toţi semidocţii! Altfel, nu se va mai auzi nici pâs despre poeziile lui Eminescu. Nici în spaţiul public, decât la cântări ale României, nici în lecturile obligatorii de la şcoală. Iar dacă Eminescu nu e..., pe cine vor mai slăvi cei care îl slăvesc?