California. Covid-19 deschide pușcăriile. 8000 de deținuți vor ieși

California. Covid-19 deschide pușcăriile. 8000 de deținuți vor ieși

Statul California va elibera prizonierii în încercarea de a stopa răspândirea coronavirusului în închisori, au anunțat, sâmbătă, autoritățile. Închisoarea din San Quentin are peste 1.000 de prizonieri care au fost testați pozitivi la Covid-19.

California va elibera până la 8.000 de prizonieri suplimentari pentru a reduce răspândirea coronavirusului în închisorile sale supraaglomerate. California este unul din statele puternic afectate de pandemia Covid-19.

Acești deținuți vor fi eligibili pentru eliberare anticipată până la sfârșitul lunii august, alăturându-se celor 10.000  deja eliberați, de la începutul crizei de sănătate, a declarat vineri Departamentul de Administrație al Penitenciarelor din California.

Aceste inițiative vizează asigurarea sănătății și securității deținuților și a personalului, a declarat directorul departamentului, Ralph Diaz.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acest anunț, salutat de susținătorii reformei penitenciarelor, vine ca urmare a creșterii cazurilor de infectare cu virusul SARS-CoV-2 într-una dintre cele mai vechi închisori din California, San Quentin, unde peste o mie de prizonieri au fost testați pozitivi la noul coronavirus.

Aceasta este una dintre cele mai profunde îngrijorări ale noastre în acest moment, a spus guvernatorul Gavin Newsom la sfârșitul lunii iunie, menționând că 42% din cei 3.500 de deținuți din această închisoare din apropierea San Francisco sunt considerați „fragili” din punct de vedere medical.

Cazurile de infectări din închisoarea San Quentin constituie aproape jumătate din cele înregistrate în închisorile de stat unde sunt încarcerate în total aproape 113.000 de persoane.

Prizonierii care vor fi eliberați, inclusiv cei din San Quentin, vor fi testați pentru maladia Covid-19 în săptămâna următoare eliberarii lor, au precizat autoritățile.

California, cel mai populat stat din Statele Unite, cu aproximativ 40 de milioane de oameni, a confirmat peste 300.000 de infecții și peste 6.800 de decese.

Statele Unite au înregistrat joi un nou record de număr de contaminări cu coronavirusul în 24 de ore, cu peste 65.000 de cazuri suplimentare recenzate într-o zi, potrivit datelor prezentate la orele 20.30 (vineri, 00.30 GMT) de universitatea americană Johns Hopkins, scrie Agerpres.

Numărul total de cazuri înregistrate în ţară de la începutul pandemiei este în prezent de peste 3,11 milioane. Precedentul record data de marţi, cu peste 60.200 de noi cazuri într-o zi.

Îngrijorarea în faţa coronavirusului este tot mai mare în Statele Unite, care cunosc de câteva săptămâni o explozie a numărului de contaminări în sudul şi vestul ţării, de departe cea mai afectată din lume în valoare absolută.

Experţii se tem că şi curba deceselor va cunoaşte rapid aceeaşi traiectorie. În 24 de ore, 1.000 de persoane au decedat din cauza COVID-19 pe teritoriul american, un total de 133.195 de victime.