Calendarul Ortodox, 20 decembrie: Sărbătoare de mare însemnătate pentru credincioși! Mai este o săptămână până la Crăciun

Calendarul Ortodox, 20 decembrie: Sărbătoare de mare însemnătate pentru credincioși! Mai este o săptămână până la Crăciunsursă: arhivă

Biserica Ortodoxă Română prăznuiește luni, 20 decembrie, un sfânt de o mare importanță pentru credincioși. De asemenea, în această zi mai sărbătorim un mare eveniment religios, anume înainte-prăznuirea Nașterii Domnului.

Calendarul Ortodox, 20 decembrie. Credincioșii ortodocși pomenesc, luni, un mare sfânt, al cărui nume are două semnificații: cel care a fost purtat de Dumnezeu sau cel care poartă pe Dumnezeu. Este vorba despre Sfântul Igantie Teoforul.

Calendarul Ortodox, 20 decembrie: Sfântul Igantie Teoforul

Sfântul Igantie Teoforul a trăit între anii 35-107. Înainte de a se converti la creștinism, se spune că a fost păgân și mare persecutor al creștinilor. Sfântul Igantie Teoforul a fost episcop de Antiohia și, în timpul domniei împăratului Traian (98-117) a murit drept martir al credinței.

În timpul persecuției, a fost arestat alături de alți creștini și pedepsit cu moartea. Sfântul Igantie Teoforul a fost dat ca hrană la fiare. Igantie Teoforul a fost „copilul pe care Hristos l-a dat ca pildă de smerenie Apostolilor”.

„Și chemând la Sine un prunc, l-a pus în mijlocul lor și a zis: Adevărat zic vouă: De nu va veți întoarce și nu veți fi precum pruncii, nu veți intra în Împărăția cerurilor. Deci, cine se va smeri pe sine ca pruncul acesta, acela este cel mai mare în Împărăția cerurilor” (Matei 18, 2-4)

Rugăciune către Sfântul Igantie Teoforul

„Îți mulțumesc Ție, Domnul și Dumnezeul meu, pentru toate cele ce se săvârșesc asupra mea! Îți mulțumesc Ție pentru toate suferințele și ispitele pe care Tu mi le-ai trimis spre curățirea și vindecarea sufletului și a trupului meu, care au fost pângărite și rănite de păcate! Miluiește și mântuiește acele unelte pe care le-ai folosit pentru lecuirea mea, pe acei oameni care mi-au adus jigniri. Binecuvântează-i pe ei în veacul de acum și în cel ce va să fie! Socotește-le lor drept virtute ceea ce au făcut pentru mine! Dă-le lor dintru vistieriile Tale cele veșnice răsplată îmbelșugată. Ce Ți-am adus eu Ție? Oare vreo jertfă bineplăcută? Eu Ți-am adus doar păcate, doar călcări ale dumnezeieștilor Tale porunci. Iartă-mă, Doamne, iartă-mă pe mine, cel vinovat înaintea Ta și înaintea oamenilor! Iartă-mă pe mine, cel fără de răspuns! Dăruiește-mi să mă încredințez și întru adevăr să cunosc că sunt păcătos! Dăruiește-mi să mă lepăd de îndreptățirile cele înșelătoare!

Taie de la mine voia mea cea păcătoasă și sădește în inima mea voia Ta cea sfântă, ca numai pe aceasta să o împlinesc cu faptele, cu cuvintele, cu gândurile și cu simțurile mele. Ție Ți se cade slavă pentru toate! Ție Unuia Ți se cuvine slava! Singura mea avere este rușinarea feței și tăcerea buzelor! Stând înaintea feței Judecății Tale întru stricăcioasa mea rugăciune, nu găsesc întru mine nici un lucru vrednic, ci din toate părțile sunt cuprins de mulțimea nenumărată a păcatelor mele, ca de un nor des și ca de o pâclă, având numai această singură mângâiere în sufletul meu: nădejdea întru mila și bunătatea Ta nemărginită. Amin!”