Evenimentul Zilei > Social > Calendarul Ortodox, 19 august. Sfântul Mucenic Andrei Stratilat a propovăduit credința perșilor pe care i-a învins în război
Calendarul Ortodox, 19 august. Sfântul Mucenic Andrei Stratilat a propovăduit credința perșilor pe care i-a învins în război

Calendarul Ortodox, 19 august. Sfântul Mucenic Andrei Stratilat a propovăduit credința perșilor pe care i-a învins în război

Credincioșii ortodocși sărbătoresc joi, 19 august, pomenirea mai multor sfinți. Printre aceștia, Biserică Ortodoxă îl cinstește și pe Sfântul Mucenic Andrei Stratilat. 

Joi, 19 iulie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Mucenic Andrei Stratilat. Tot pe această dată mai sunt prăznuiți următorii sfinți: Sfântul Sebaldus, ocrotitorul orașului Nürnberg; Sfânta Muceniţă Tecla; Sfântul Mucenic Timotei; Sfântul Mucenic Agapie; Cinstirea Icoanei Maicii Domnului din Don; Sfântul Cuvios Teofan cel Nou de la Dohiariu, făcătorul de minuni.

Calendarul Ortodox, 19 august. Biserica îl pomenește pe Sfântul Mucenic Andrei Stratilat

Sfântul Mucenic Andrei Stratilat este prăznuit, în fiecare an, pe data de 19 august. Andrei Stratilat a fost un sfânt militar și a făcut parte din armata romană. El a trăit în perioada împăratului Maximilian Galeriu și a luptat împotriva perșilor.

Cu ajutorul lui Dumnezeu, Sfântul Mucenic Andrei Stratilat a reușit să-i înfrângă pe perși și chiar să-i convingă pe cel puțin o parte dintre ei să creadă în Dumnezeu. Aceștia au fost pârâți și duși în fața conducătorului Antioh, potrivit Calendarului Ortodox.

Sfântul Mucenic a fost pedepsit cu moartea. Astfel, trupul i-a fost întins pe un pat de fier încins, iar ostașii care au devenit credincioși au fost încătușați. Conducătorul Antioh a poruncit ca tuturor să li se taie capul cu sabia.

Rugăciune către Sfântul Mucenic Andrei Stratilat

Troparul Sfântului Mucenic Andrei Stratilat, glasul al 5-lea:

Mărirea cea pământească ai lăsat şi Cereasca Împărăţie ai moştenit; sângele picurându-ţi, ca şi cu o cunună de piatră nestricată, prea minunat te-ai împodobit; şi către Hristos ai venit cu sobor răbdător de patimi, cu ceata îngerilor în Lumina Cea Neînserată; şi pe Hristos, Soarele Cel Neapus, ai aflat, Sfinte Andrei Stratilat. Aceluia roagă-te pururea, cu cei împreună cu tine purtători de chinuri, să mântuiască sufletele noastre.

Cântarea 1, glasul al 4-lea. Irmos: Adâncul Mării Roşii…

Stih: Sfinte Mucenice Andrei, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Vrând eu să laud sfinţită prăznuirea ta, luminează sufletul meu cu Razele cele Luminătoare ale Duhului şi goneşte negura necunoştinţei, mărite mucenice.

Stih: Sfinte Mucenice Andrei, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Prin Putere Dumnezeiască călcând pe vicleanul şi biruitor făcându-te, mucenice, prea lămurit cu minte vitejească te-ai îmbogăţit de strălucirea mucenicilor, Fericite Mucenice Andrei, cel cu nume mare.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Omorând cugetele cele pământeşti, mucenice mult pătimitorule, cu bărbăţie ai urmat Cuvântului, Celui Ce pentru tine a fost omorât şi la viaţa cea nestricăciosă te-ai mutat prin moarte.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Cel Ce cu adevărat, pentru săvârşirea bunătăţii, S-a îmbrăcat cu Trup din tine, Preacurată, spre mântuirea tuturor credincioşilor, se cunoaşte îndoit la Fire Dumnezeu împreună şi Om. Amin!

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: