Biserica Ortodoxă pomenește sâmbătă, 13 noiembrie, doi sfinți importanți. Este vorba despre Părintele nostru Ioan Gură de Aur (Hrisostomul), arhiepiscopul Constantinopolului și Cuviosului şi noul Mucenic Damaschin, cel din cetatea împărătească. Sfântul Ioan Gură de Aur este un mare făcător de minuni. Nicio rugăciune adresată sfântului nu rămâne fără răspuns.
Potrivit Calendarului Ortodox, credincioșii îl prăznuiesc sâmbătă, 13 noiembrie, pe unul dintre cei mai mari sfinți ai creștinătății, Sfântul Ioan Gură de Aur. Părintele a fost un grabnic ajutător al celor aflați în suferință, fizică sau spirituală, și un apărător al celor necăjiți. Sfântul Ioan Gură de Aur a fost un mare făcător de minuni.
Calendarul Ortodox, 13 noiembrie: Sfântul Ioan Gură de Aur
Sfântul Ioan Gură de Aur s-a născut la Antiohia. Nu se știe concret anul în care a fost adus pe lume, însă cercetătorii au concluzionat că s-a născut între anii 344 și 354. Sfântul Ioan Gură de Aur a fost botezat la vârsta de 20 de ani, potrivit crestinortodox.ro.
După ce patriarhul Constantinopolului a trecut la cele veșnice, locul său a fost luat de Sfântul Ioan Gură de Aur, fiind hirotonit de patriarhul Teofil al Alexandriei, la 28 februarie 398. Sfântul Ioan a introdus în teritoriu traiul modest și a învățat oamenii să trăiască cuvios. Acuzațiile acestuia la adresa corupției, însă, i-au adus mulți inamici. Unul dintre cei mai mari dușmani ai săi a fost Teofil de Alexandria.
Sfântul Ioan Gură de Aur a trecut la cele veșnice atunci când, după ce a criticat dezmățul poporului din jurul unei statui de argint care o reprezenta pe Eudoxia, a fost alungat din scaun din porunca împărătesei și trimis într-un oraș micuț de pe malul răsăritean al Mării Negre, Pityum. Nerezistând călătoriei, Sfântul Ioan Gură de Aur s-a stins din viață pe data de 14 septembrie 407, la Comana in Pont.
Rugăciune către Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur
„O, luminătorule a toată lumea, preabunule Părinte Ioane Gură de Aur, stâlp și întărire a Bisericii, povățuitorule al pocăinței, ajutător al bolnavilor și apărător al celor necăjiți, sărguiește degrab a ne ajuta; izbăvește turma lui Hristos de lupii ce o răpesc și pe toți creștinii îi păzește de gâlcevile lumești, de cutremur, de venirea altor neamuri, de robie, de sabie și de războiul cel dintre noi, de foamete, de potop, de secetă, de boli și de moarte năprasnică.
Miluiește-ne și pe noi, cei care cu mintea, cu lucrul și cuvântul suntem întru întunericul păcatelor, pentru ca prin rugăciunile tale, să ne izbăvim de mânia lui Dumnezeu și de chinul cel veșnic. Dăruiește-ne iubirea și râvna ta pe care le-ai arătat Bisericii lui Hristos. Luminează mintea noastră cu lumina dumnezeieștilor învățături și ajută-ne să ajungem întotdeauna la înălțimea gândului smerit, spre slava lui Dumnezeu și a noastră mântuire. Amin!”