Credincioșii ortodocși sărbătoresc sâmbătă, 11 septembrie, pomenirea mai multor sfinți. Printre aceștia, Biserică Ortodoxă o cinstește și pe Sfânta cuvioasă Teodora din Alexandria.
Sâmbătă, 11 septembrie, Biserica Ortodoxă o cinstește și pe Sfânta cuvioasă Teodora din Alexandria. Potrivit Calendarului Ortodox, tot în aceeași zi mai sunt pomeniți: Sfântul Eufrosin Bucătarul, Sfinţii Mucenici Diodor, Diomid şi Didim, Sfânta Muceniţă Ia, Sfinţii Dimitrie şi Evantia soţia sa şi Dimitrian fiul lor.
Calendarul Ortodox, 11 septembrie. Cine a fost Sfânta cuvioasă Teodora din Alexandria
Sfânta cuvioasă Teodora din Alexandria a fost căsătorită cu un bărbat credincios pe nume Pafnutie. Ispitită de diavol, femeia a căzut în păcatul adulterului. După ce a realizat gravitatea păcatului comis, Teodora a fugit la o mănăstire de călugări unde s-a ascuns şi se nevoia cu numele de Teodor.
La mănăstire, a dus o viaţă aspră şi smerită, practicând nevoinţa şi virtutea, înfrângând neputinţa femeiască în aşa fel că nimeni nu şi-a dat seama că e femeie, însă Diavolul nu-i dădea pace şi văzându-se pe cale să piardă, la mănăstire a sosit o tânără femeie cu un bebeluş proaspăt născut, care susţinea că tânărul monah Teodor ar fi păcătuit, el fiind tatăl copilului.
Teodora a văzut în copil ispăşirea păcatului ei mai vechi, aşa că a luat pruncul, fără ca să spună nimănui nimic, şi l-a crescut într-o colibă lângă mănăstire. Văzând smerenia şi părerea de rău a lui Teodor după 7 ani, acesta a fost chemat înapoi în obşte.
Teodor nu a mai trăit decât doi ani şi a murit în braţele lui Iisus Hristos. Atunci s-a descoperit că, de fapt, Teodor era femeie, iar localnicii, amintindu-și nedreptățile, s-a rugat Sfintei să-i ierte, slăvind pe Dumnezeu, potrivit Calendarului Ortodox.
Rugăciune către Sfânta cuvioasă Teodora din Alexandria
Glasul al 8-lea
Întru tine, maică, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că, luând crucea, ai urmat lui Hristos; şi lucrând, ai învăţat să nu se uite la trup, căci este trecător; ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Cuvioasă Maică Teodora, duhul tău.
Condacul Sfintei Cuvioase Teodora din Alexandria. Glasul 1
Ceata îngerilor, ceata mucenicilor, şi a Apostolilor Tăi, Cuvântule, se roagă totdeauna multei milostivirii Tale, Iubitorule de oameni, milueşte-i pe toţi, pentru Născătoarea de Dumnezeu, ca un îndurat.
Scăpând de noaptea patimilor, de Dumnezeu cugetătoare Cuvioasă Teodora, ai năzuit cu gândul către Soarele Cel Strălucit, omorându-ţi săltările trupului cu nevoinţă. Pentru aceea, te-ai făcut pildă sihaştilor cu viaţa şi îndreptare celor căzuţi; pentru aceea, te cinstim.