Calendar ortodox, 9 iulie. Sfântul Mucenic Pangratie, episcopul Taorminei

Calendar ortodox, 9 iulie. Sfântul Mucenic Pangratie, episcopul TaormineiSursa: Wikipedia

Biserica Ortodoxă îl prăznuiește astăzi, 9 iulie, pe Sfântul Mucenic Pangratie. Tot astăzi are loc și cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Îndrumătoarea de la Mănăstirea Neamț.

Sfântul Pangratie s-a născut în Antiohia. Va ajunge împreună cu părinții săi în Ierusalim, pentru a asculta cuvintele și a vedea minunile lui Hristos. În Ierusalim, Sfântul Pangratie s-a făcut cunoscut Apostolului Petru.

Primește Sfântul Botez după Înălțarea Domnului. Mai târziu, după ce viețuiește un timp într-o peșteră, Sfântul Apostol Petru l-a hirotonit episcop al Tavromeniei (Taomirna), în Sicilia. Aici, Sfântul Pangratie a dărâmat idolii și a convertit pe mulți păgâni la creștinism.

Acvilin, un comandant păgân, auzind că întreaga cetate a Tavromeniei a devenit creștină, a pornit spre ea cu armata, cu gândul de a o distruge. Sfântul Pangratie a ieșit din cetate împreună cu clerul, purtând în mâini Sfânta Cruce. Când armata păgână s-a apropiat de cetate, a căzut asupra lor întuneric, încat soldații, cuprinși de spaima, s-au omorât între ei. Asa a fost salvată cetatea prin rugăciunea lui Pangratie.

Sfântul mai este sărbătorit şi în 9 februarie.

Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamț

Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamț este cinstită începând cu anul 2018, pe 9 iulie. Această zi de cinstire a fost trecută în calendarul ortodox cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamț este una dintre cele mai vechi și frumoase icoane din țară, renumită ca făcătoare-de-minuni.

Icoana o înfățișează pe Maica Domnului cu pruncul Iisus ținut pe brațul stâng, iar pe verso este pictat Sfântul Gheorghe, fiind ostaș cu capul descoperit, stând pe scaun cu balaurul sub picioare, în mana dreaptă având sulița, iar în cea stângă sabia.

Rugăciune către Sfântul Mucenic Pangratie

„Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la sânge Sfinţite Mucenice Pangratie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre si sa ne implineasca dorintele.

Preacinstită piatră te cunoaşte pe tine Biserica, Sfinte Pangratie, întărindu-se pururea cu tăria cuvintelor tale. Pentru aceea, cinsteşte astăzi pomenirea ta.

Cu plugul dumnezeieştilor tale cuvinte ogorând inimile cele înţelenite mai înainte de uscăciunea relei credinţe, le-ai arătat cu adevărat roditoare prin credinţă, Mucenice Pangratie.

Întărit fiind de Duhul ai gonit duhurile cele viclene; şi cu pârghia rugăciunilor, ai surpat până la pământ capiştile idolilor, ridicând biserici, vrednicule de minuni.

Părtinitor al dreptei credinţe, purtător de biruinţă te-ai arătat, Sfinţite Pangratie, în ceruri, împreună cu cei fără de trup, înainte stând. Pentru aceasta, roagă-te Domnului să ne mântuiască pe noi. Amin!”