Calendar ortodox, 9 aprilie. Creștinii ortodocși sărbătoresc Intrarea Domnului în Ierusalim

Sursa foto: Razvan ValcaneantuEEC

Creștinii ortodocși sărbătoresc duminică, 9 aprilie, Intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile. Este sărbătoarea care marchează intrarea în Săptămâna Patimilor.

Creștinii ortodocsi sărbătoresc duminică, 9 aprilie, Floriile sau Intrarea Domnului în Ierusalim. Este o sărbătoare care nu are dată fixă și este comemorată întotdeauna în ultima duminică dinaintea Paștelui. În această zi este comemorat un eveniment menționat în toate cele patru evanghelii, după Marcu, Matei, Luca şi Ioan. Este vorba de intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim, în zilele dinaintea patimilor.

Această zi mai este cunoscută și sub denumirea de Duminica Patimilor sau Duminica Floriilor ori a Patimilor Domnului. Iisus Hristos a intrat în Ierusalim călare pe un măgăr, însoțit de apostoli. El a fost întâmpinat de mulțime precum un rege, cu ramuri de palmier. Credincioșii merg în această zi la biserică și o să primească ramuri de salcie, care înseamnă renașterea naturii și venirea primăverii.

Ramurile vor fi puse la tocurile ușilor și ferestrelor, la icoane, la intrarea în casă sau chiar pe morminte. Este important de precizat că în Duminica Floriilor este dezlegare la pește. Slujbele deniilor sunt începute de duminică, 9 aprilie, și vor continua în toată săptămâna Patimilor. Tradiția spune că salcia aduce liniște și prosperitate, potrivit crestinortodox.ro.

Rugăciune puternică de Duminica Floriilor

„Doamne, Dumnezeul nostru, Care şezi pe heruvimi, Cel ce ai arătat puterea Ta şi ai trimis pe Unul Născut Fiul Tău, Domnul nostru Iisus Hristos, ca să mântuiască lumea prin Crucea, prin îngroparea şi prin învierea Sa Căruia, venind în Ierusalim spre patima cea de bunăvoie, poporul care şedea întru întuneric şi în umbra morţii, luând semnele biruinţei, ramuri de copaci şi stâlpări de finic, I a prevestit învierea, Însuţi, Stăpâne, păzeşte ne şi pe noi, care urmând acelora purtăm în mâini ramuri de copaci în această zi de înainte prăznuire.

Şi precum pe acele popoare şi pe acei prunci care Ţi au strigat Ţie: osana, apără ne şi pe noi, ca prin laude şi cântări duhovniceşti să ne învrednicim de dătătoarea de viaţă învierea cea de a treia zi, în Hristos Iisus Domnul nostru, cu Care împreună eşti binecuvântat, cu Preasfântul şi bunul şi de viaţă făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin”.