Calendar ortodox, 7 martie. Sfântul Mucenic Efrem, Episcopul Tomisului

Calendar ortodox, 7 martie. Sfântul Mucenic Efrem, Episcopul Tomisului

Biserica Ortodoxă îl prăznuiește astăzi, 7 martie, pe Sfântul Mucenic Efrem, Episcopul Tomisului. El a ocupat pentru o perioadă lungă de timp scaunul de păstor al Daciei Pontice.

Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește pe data de 7 martie pe Sfântul Mucenic Efrem, Episcopul Tomisului. Atestarea sa ca păstor al Daciei Pontice se regăsește în sinaxarele grecești și romane. Tot în această zi mai sunt prăznuiți și alți Sfinți Mucenici din Cherson. Sfântul Mucenic Efrem s-a născut undeva la sud de Dunăre, din părinți creștini.

Atunci când sfântul a ajuns la vârsta maturității, el a plecat în locuri sfinte pentru a se închina. Ulterior, el a hotărât să poarte haina preoției. Sfântul Efrem a devenit apoi ucenic al patriarhului Hermon al Ierusalimului. Sfântul Mucenic a fost trimis, la începutul secolului ai IV-lea, în Dacia Pontică, pentru a ține Evanghelia lui Histros. El a răspândit credința în Dumnezeu în rândul daco-romanilor, goților sau sciților. În tot acest timp foarte mulți barbari au fost botezați și alți creștini au primit martiriul pentru credința lor.

Sfântul Mucenic Efrem a avut grijă de credincioși în timpul persecuțiilor

Sfântul Mucenic a avut grijă ca toate trupurile persoanelor moarte să fie îngropate în locuri de taină. Ulterior, au fost ridicate biserici în acele zone. Efrem a fost prins în timpul persecuțiilor împotriva creștinilor din timpul împăratului Dioclețian, 300-304. Episcopul a fost dus la Cherson, în Crimeea, și a fost chinuit pentru a fi convins să renunțe la credința în Dumnezeu.

Sfântul Efrem a refuzat să se închine idolilor păgâni. Mai mult decât atât, el și-a mărturisit credința și dragostea pentru Hristos. În cele din urmă el a fost ucis. Prigonitorii săi i-au tăiat capul. Episcopul Efrem al Tomisului a primit cununa mucenicească ulterior. În aceeași zi mai sunt prăznuiți și Sfinții Mucenici Vasilevs, Evghenie, Capiton, Eterie, Agatodor și Elpidie.

Canon de rugăciune Sfântul Mucenic Efrum

Adâncul Mării Roşii, cu picioare neudate l-a trecut pedestru Israel cel de demult; cu mâinile lui Moise în chipul Crucii, puterea lui Amalec în pustiu a biruit.

Stih: Sfinţilor Părinţi, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Cu Dumnezeieşti revărsări de lumină fiind îmbrăcaţi, muce­nicilor, izbăviţi din negura pati­milor pe cei ce cu dreaptă cre­dinţă cinstesc pururea prazni­cul vostru cel purtător de lumi­nă şi preastrălucit.

Stih: Sfinţilor Părinţi, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Cuvântul lui Dumnezeu Întrupându-Se, păstori preastrăluciţi v-a arătat pe voi, cuvioşilor, ca să vestiţi Dumnezeirea Lui celor rătăciţi şi primejduiţi de necunoştinţă.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

De apele cele făcătoare de viaţă ale Duhului umplându-vă, pe cei topiţi de arsura închi­nării la idoli i-aţi adăpat, mări­ţilor şi către Apa mântuirii i-aţi îndrumat.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Dezlegatu-s-a blestemul stră­moşilor prin naşterea ta cea mai presus de minte, Preacu­rată Fecioară şi s-au bucurat de intrarea cea dintâi a Raiului, lăudându-se cu glas mare.