Calendar Ortodox, 4 martie. Sfântul Cuvios Gherasim de la Iordan, cel căruia i se supuneau și fiarele sălbatice

Calendar Ortodox, 4 martie. Sfântul Cuvios Gherasim de la Iordan, cel căruia i se supuneau și fiarele sălbatice

Biserica Ortodoxă îl prăznuiește astăzi, 4 martie, pe Sfântul Cuvios Gherasim de la Iordan, cel care era de o asemenea blândețe încât se spune că i se supuneau chiar și fiarele cele mai sălbatice. Sfântul a avut mai târziu în viață și un leu, pe care l-a îngrijit și l-a vindecat, drept pentru care îl asculta și îl însoțea întotdeauna.

Sfântul Cuvios Gherasim de la Iordan s-a născut într-o familie înstărită din provincia Licia, situată în partea de sud a Asiei Mici (în Turcia de astăzi). Însă de tânăr și-a aflat menirea și a renunțat la averea familiei pentru a deveni călugăr.

A plecat în regiunea Tebaida din deșertul egiptean, revenind ulterior în Licia natală. Spre sfârșitul domniei împăratului Teodosie al II-lea (408-450), pe la mijlocul secolului al V-lea, Sfântul Gherasim a părăsit Licia și a plecat în pelerinaj în Palestina.

Ajuns acolo, s-a stabilit în pustia din apropierea râului Iordan, unde a înființat o mănăstire sub formă de lavră (mănăstire mare unde călugării locuiesc în chilii, construite la distanță unele de altele, ceea ce dă așezării aspectul unui sat) în anul 460.

Ne puteți urmări și pe Google News

Minunile Sfântului Gherasim de la Iordan

Sfântului Gherasim ducea o viață mai aspră decât monahii din jurul său: în Postul Mare se retrăgea în adâncul pustiei în zona numita Ruva și ținea post negru, luând doar Sfânta Împărtășanie. Din viața Sfântului Gherasim de la Iordan, poate cel mai interesant episod este cel al uceniciei unui leu sălbatic pe lângă acest sfânt.

La Sfântul Gherasim vedem că leul nu numai că se îmblânzește, dar capătă un comportament uman, devine într-un fel frate de ascultare al Sfântului Cuvios Gherasim. El își schimbă firea, prin aceea că nu mai este carnivor, ci se hrănește cu legume și verdețuri asemenea unui pustnic și dă dovadă de virtuți umane: smerenie, răbdare, rugăciune, recunoștință.

Sfântul Cuvios Gherasim de la Iordan a trecut la Domnul cu pace în anul 475, fiind îngropat de frați cu mare cinste lângă biserică. Când leul Iordan a venit, ca de obicei, în săptămâna aceea, la stareț, nu l-a mai găsit decât pe ucenicul acestuia, pe nume Savatie, care i-a vestit moartea starețului și i-a arătat mormântul acestuia. Înțelegând leul ce s-a întâmplat, s-a pornit să ragă de durere și să se lovească cu capul de mormântul sfântului. Și culcându-se atunci peste mormântul lui a murit acolo, potrivit pravila.ro.

Rugăciune către Sfântul Cuvios Gherasim de la Iordan

Sfinte Cuvioase Părinte Gherasim, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Armă tare având împotriva tuturor măiestriilor celui potrivnic înfrânarea, vitejește să călcăm în picioare toate meșteșugirile lui.

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Gherasim, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Luminându-ți ochii cei înțelegători ai sufletului tău, cu Strălucirea Duhului, purtătorule de Dumnezeu, ai privit prin virtute Lumina Cea Neapusă.

Lepădând cu sărăcia sarcina pământească a celor prezente ai străbătut calea sihăstriei, Sfinte Părinte Gherasim, fiind ca unul din cei fără de trup.