Calendar ortodox, 27 februarie. Începutul Postului Sfintelor Paști. Creștinii îi pomenesc pe Sf Procopie Decapolitul și Sf Talaleu

Calendar ortodox, 27 februarie. Începutul Postului Sfintelor Paști. Creștinii îi pomenesc pe Sf Procopie Decapolitul și Sf Talaleu Sursa foto: 92628810 © Artitcom | Dreamstime.com

Luni, 27 februarie, creștinii ortodocși intră în Postul Paștelui, care are o durată de 40 de zile, fiind cel mai lung post din cele patru ale Bisericii Ortodoxe. În această zi, creștinii îi pomenesc pe Sfântul Procopie Decapolitul, apărător al icoanelor, și pe Sfântul Talaleu, binecuvântat cu harul facerii de minuni.

Luni, 27 februarie 2023, creștinii ortodocși intră în Postul Paștelui, sau Postul cel Mare. Potrivit tradiției, în prima și a doua zi se ține post negru, iar dacă credincioșii nu pot rezista, pot mânca seara puțină pâine și apă.

Tot luni, creștinii ortodocși îi pomenesc pe Sfântul Procopie Decapolitul, mare apărător al icoanelor în timpul împăratului Leon Isaurul. Din acest motiv, Procopie a fost arestat și torturat cu sălbăticie. După moartea împăratului Leon, Sfântul Procopie s-a întors la viata sihăstrească, unde a viețuit până la o vârstă înaintata. A trecut la Domnul în veacul al IX-lea.

Pe 27 februarie 2023 se face pomenirea și Sfântului Talaleu, pe care Dumnezeu l-a învrednicit cu harul facerii de minuni. A fost monah în Mănăstirea Sfântul Sava cel Sfințit de lângă Ierusalim, iar mai apoi acesta a decis să își trăiască restul vieții într-un cimitir. În acest loc, timp de multi ani, a indurat numeroase atacuri și loviri ale duhurilor necurate. A vindecat și alinat pe cei bolnavi, aflați în suferință cu ajutorul harului primit de la Dumnezeu. Sfântul Talaleu a murit în jurul anului 460.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rugăciunea rostită la începutul Postului Mare

Rugăciunea pe care creștinii trebuie să o spună în prima zi a Postului Paștelui.

„Dumnezeul nostru, nădejdea tutu­­ror marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm: întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârgu­ință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păca­telor noas­tre, spre omorârea patimilor și biru­­ință asupra păcatului; ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngro­pân­du-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bună­-plă­cere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre.

Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hris­toase, Dum­­­ne­­zeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bu­nului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”