Calendar Ortodox 25 iulie. Adormirea Sfintei Ana, bunica lui Isus Hristos. Și-a petrecut viața în post și rugăciune

Sursa:doxologia.ro

Calendar Ortodox 25 iulie. Sfânta Ana a fost mama Fecioarei Maria, iar după moartea soțului ei și-a petrecut restul vieții în post, rugăciune și făcând fapte bune. Tradiția spune că în această zi nu se doarme și este bine să dăm de pomană.

Adormirea Sfintei Ana este prăznuită în fiecare an pe 25 iulie în calendarul ortodox. A fost fiica Mariei și a preotului Natan din neamul lui Aaron. Aceștia au trăit în timpul reginei Cleopatra a Egiptului (69-30 i.Hr.).

Preotul Natan a avut trei fiice: Maria, căsătorită în Betleem care a născut pe Salomi; Sovi, casătorită tot în Betleem, care a născut pe Elisabeta, soția preotului Zaharia și mama Sfântului Ioan Botezatorul și Ana, căsătorită în Galileea cu Ioachim, care a născut pe Preasfânta Fecioară Maria. Deci Salomi, Elisabeta și Sfanta Fecioară Maria au fost verișoare primare.

Bunica lui Isus

Sfânta Ana a fost bunica după trup a Domnului nostru Iisus Hristos. La vârsta de trei ani, Preasfânta Fecioară Maria a fost dusă la templul din Ierusalim. Dupa moartea lui Ioachim, Sfânta Ana s-a dus și ea la Ierusalim lângă Sfânta Fecioara Maria. Ea și-a petrecut restul zilelor în rugăciune, post și fapte bune, potrivit crestinortodox.ro.

În popor, se spune că Sfânta Ana ar fi sora Sfântului Ilie. Cine trebăluiește în ziua sărbătoririi ei va fi pedepsit cu somnul lung al morții. De aceea, pe 25 iulie, nu se lucrează și nu se doarme, pentru că există riscul să se pice într-un somn de zile în șir. Așa că, orice s-ar întâmpla, e bine să nu dormiți în această zi. Tot în 25 iulie se spune că avem voie să spălăm rufe doar după ora 12.00 când se termină slujba la biserică și că este bine să dăm de pomană. Sărbătoarea mai este cunoscută și sub denumirea de Ana Ospenia.

Tot în data de 25 iulie mai sunt pomeniți:

Sfinții 165 de părinți participanți la Sinodul al V-lea Ecumenic de la Constantinopol (553);

Sfântul Silvan de la Lavra Sfantului Serghie;

Sfânta Cuvioase Olimpiada, diaconita, din Constantinopol;

Sfânta Cuvioase Eupraxia din Tabena;

Sfântul Mucenic Sact;

Sfântul Mucenic Matur;

Sfinții Mucenici Atal și Blandina.