Zi de mare sărbătoare pentru români. Ce nu ai voie să faci sub nicio formă!

Zi de mare sărbătoare pentru români. Ce nu ai voie să faci sub nicio formă!

Sfânta Ana, pomenită în calendarul creştin ortodox la 25 iulie, a fost mama Fecioarei Maria, Născătoarea de Dumnezeu, şi bunica după trup a Mântuitorului Hristos.

Sfânta Ana era din neamul lui Levi, fiică a Mariei şi a preotului Matan. Ei au avut trei fete: Maria, Sovi şi Ana. Maria s-a căsătorit la Betleem şi a născut pe Salomeea moaşa; Sovi s-a căsătorit tot la Betleem şi a născut pe Elisabeta, mama Sfântului Proroc, Înaintemergător şi Botezător Ioan; iar Ana s-a căsătorit în pământul Galileei şi a născut pe Maria, Născătoarea de Dumnezeu.

Salomeea, Elisabeta şi Sfânta Născătoarea de Dumnezeu Maria erau, aşadar, verişoare din trei surori.

Sfânta Ana, după ce a născut pe Maica Domnului şi după ce a dăruit-o în biserică la vârsta de trei ani, a petrecut cealaltă vreme a vieţii sale în post, rugăciuni şi faceri de bine către cei lipsiţi, şi s-a dus în pace către Domnul, la fel şi Sfântul Ioachim, tatăl Maicii Domnului. Sfânta Născătoare de Dumnezeu, pe când se afla încă în templu, a rămas fără părinţi la vârsta de 11 ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

În popor, se spune că Sfânta Ana ar fi sora Sfântului Ilie. Cine trebăluiește în ziua sărbătoririi ei va fi pedepsit cu somnul lung al morții. De aceea, pe 25 iulie, nu se lucrează și nu se doarme, altminteri riscând să se pice într-un somn de zile în șir. Așa că, orice s-ar întâmpla, e bine să nu dormi în această zi. Sărbătoarea mai este cunoscută și sub denumirea de Ana Ospenia.

Preoții o pomenesc în bisericii pe Sfântă Ana, iar creștinii, deși nu țin cu rânduială această sărbătoare, respectă în anumite zone tradiții și obiceiuri. Iată ce nu ai voie să faci de Adormirea Sfintei Ana.

- Nu ai voie să lenevești ori să te culci devreme căci oamenii puturoși nu vor avea noroc în față lui Dumnezeu.

- Ai voie să speli haine dar numai după oră 12, după terminarea slujbei din biserică.

- Nu uită să dai de pomană celor sărmani

- În anumite zone din Ardeal, cei bătrâni ung frunțile copiilor cu apa sfințită făcând semnul sfintei cruci.