Calendar Ortodox, 21 februarie. Sfântul Timotei și-a împărțit averea săracilor și și-a dedicat viața credinței
- Simona Suciu
- 21 februarie 2023, 06:16
Calendar Ortodox, 21 februarie. Sfântul Timotei a renunțat la întreaga sa avere și a ales să se călugărească. Și-a trăit viața în post și rugăciune. Tot în 21 februarie este pomenit și Sfântul Eustatie, un apărător al Ortodoxiei.
Sfântul Timotei s-a născut din părinți creștini, preocupați să îl învețe toată Scriptura insuflată de Dumnezeu. Atât de drag i-a fost studiul Sfintei Scripturi încât a adunat bogățiile sale și ale părinților, a strâns săracii și, într-o singură zi,le-a împărțit întreaga lor avere.
După aceasta s-a dedicat vieții monahale. Cu desăvârșită înfrânare și rugăciune arzătoare și-a stins năvălirea patimilor până a ajuns la nepătimire devenind un vas al Duhului Sfânt.
Darul tămăduirii
Sfântul Timotei a fost ucenic credincios al Cuviosului Teoctist, starețul mănăstirii de pe muntele Olimpului, lângă pustiul Simboli, în timpul împăratului Copronim (741-775). Și-a trăit mare parte din viață în izolare, post și rugăciune.
Potrivit scrierilor bisericești, a primit darul de a tămădui bolnavii și de a scoate din oameni duhurile necurate. I-a ajutat pe toți cei care i-au cerut sprijinul. Sfântul Cuvios Timotei a trăit o viață îndelungată, plină de binecuvântare. A trecut la cele veșnice la adânci bătrâneți, în jurul anului 795.
Apărător al creștinilor
Tot în 21 februarie, este pomenit și Sfântul Eustatie, care a fost un apărător al Ortodoxiei. A protejat sfintele dogme la primul Sinod Ecumenic de la Niceea (din anul 325), unde a respins învățătura lui Arie. Împreună cu ceilalți Sfinți Parinți, Eustatie și-a mărturisit credința în lsus.
După moartea împăratului Constantin cel Mare, păgânii au reușit să ajungă la putere și au început să îi prignească pe creștini. Sfântul Eustatie a foste exilat mai întâi în Tracia, iar apoi în Macedonia. Potrivit scrierilor bisericești a fost torturat și a suferit mult. El a trecut la cele veșnice în anul 345.
Deși a fost cinstit de Sfântul Ioan Gură de Aur ca un mucenic, moaștele sale au fost aduse de la Traianopolis în Antiohia abia în anul 484, potrivit creștinortodox.ro. . Tot în data de 21 februarie mai sunt pomeniți:
Sfântul Gheorghe, episcopul Amastridiei; Sfântul Zaharia, patriarhul Ierusalimului; Sfântul Ioan Scolasticul, patriarhul Constantinopolului; Sfântul Mauriciu împreună cu 70 de mucenici.