Evenimentul Zilei > Social > Calendar ortodox 2021, 7 noiembrie. Sfinţii 33 de Mucenici din Melitina și Sfântul Cuvios Lazăr
Calendar ortodox 2021, 7 noiembrie. Sfinţii 33 de Mucenici din Melitina și Sfântul Cuvios Lazăr

Calendar ortodox 2021, 7 noiembrie. Sfinţii 33 de Mucenici din Melitina și Sfântul Cuvios Lazăr

Sfinţii 33 de Mucenici din Melitina sunt între sfinții zilei, cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 7 noiembrie.

Sfinţii 33 de Mucenici din Melitina şi-au primit coroana în vremea împăraţilor Diocleţian şi Maximian.  Ei au avut ca lider Sfântul Ieron care a refuzat să intre în armată şi să slujească idolilor.

El împreună cu ceilalţi creştini au mărturisit până la sânge pe Hristos şi au primit coroana mucenicească în anul 298. Alături de Ieron au fost chinuiţi şi în cele din urmă ucişi Isihie, Nicandru, Athanasie, Mamas, Varahia, Callinic, Longhin, Theoghen, Nikon, Longhin, Theodor, Valerius, Xanthius, , Eutihie, Theodul, Callimah, Eugen, Theodoh, Ostrichius, Epifanie, Maximian, Duchitius, Claudian, Theofil, Gigantius, Theodot,  Dorotei, Castrichius, Anicletus, Themilius, Ilarion, Diodotus şi Amonitus.

Viaţa Cuviosului Lazăr făcătorul de minuni

Cuviosul Lazăr s-a născut în Asia, în apropiere de Magnesia, din părinţi de neam bun, cinstitori de Dumnezeu, Nichita şi Irina. La naşterea lui Lazăr s-a văzut în casă un nor luminos iar femeile l-au văzut pe sfânt în picioare, cu chipul spre răsărit şi cu mâinile în formă de cruce.

El a mers la şcoală şi încă de atunci tot ce avea dădea săracilor cu toate că deseori era pedepsit de dascăli pentru ceea ce făcea.  A trecut la monahism şi s-a nevoit toată viaţa cu post şi rugăciune, şi pe mulţi a îndrumat pe calea cea dreaptă. Norul luminos de la naşterea sa s-a arătat şi atunci când a adormit întru Domnul. A stat 15 ani pe un stâlp a fost îngropat lângă stâlp şi moaştele sale au fost izvor de minuni şi au dat alinare multora, a fost sursă de izbăvire, belşug şi dăruire mântuitoare.