Evenimentul Zilei > Social > Calendar Ortodox, 17 august. Pomenirea Sfântului Mucenic Miron, care a trecut prin cazne de neimaginat
Calendar Ortodox, 17 august. Pomenirea Sfântului Mucenic Miron, care a trecut prin cazne de neimaginat

Calendar Ortodox, 17 august. Pomenirea Sfântului Mucenic Miron, care a trecut prin cazne de neimaginat

Sfântul Mucenic Miron este pomenit în Calendarul Ortodox, astăzi, 17 august. A fost un martir care nu a renunțat la credința sa, chiar dacă a fost nevoit să îndure torturi cumplite.

Acest sfânt a trăit în zilele împăratului Deciu (249-251) și ale lui Antipatru domnul Ahaiei. El era cu vrednicia preot bisericii, cu bună întelegere, bogat și de neam cinstit, iubit fiind și de Dumnezeu și de oameni. În ziua Nașterii lui Hristos intrând Antipatru în biserica, să prindă pe creștini că să-i chinuiască, Sfântul Miron umplându-se de râvna dumnezeiască, l-a înfruntat. Drept aceea a fost mult chinuit și silit că să aducă jertfă la idoli.

Dar el a refuzat; atunci i-au scos fâsii de piele de la umeri până la picioare, dintre care el luând una, a azvârlit-o în obrazul lui Antipatru. După această a fost supus sfântul la felurite chinuri. Iar apoi a fost dus de acolo la Cizic, și acolo, prin sabie, i s-a tăiat capul, și așa și-a primit cununa muceniciei.

Viață sfântului mucenic Miron, după Sinaxarul părintelui Macarie de la Mănăstirea Simonos-Petraș (Muntele Athos).

Tot în această zi, pomenirea Sfinților Mucenici Straton, Filip, Evtihian și Ciprian

Acești sfinți mucenici aflându-se în Nicomidia, întradins se duceau la priveliște, de învatau poporul ce se strângea acolo și-i scoteau din închinarea la idoli, și-i aduceau la credință lui Hristos. Odată, vazând domnitorul priveliștea fără de oameni, și aflând că sfinții mucenici învata poporul să părăsească viață de veselie și că trăiesc altă viață nouă, calcând obiceiurile lor cele părintești, a poruncit de au adus pe sfinți înaintea lui cu grabă. Aceștia stând de față și mărturisind că ei țîn credință în Hristos, și că nu vor înceta a învăta pe alții, au fost aduși la priveliște și dați la fiare sălbatice.

Și fiind păziți nevătămați de ele au fost chinuiți în alte multe feluri. În cele din urmă băgându-i în foc, au luptat lupta cea bună pentru Hristos, și biruind au luat cununa.

Tot în această zi, pomenirea Sfinților Mucenici Tirs, Levchie, Coronat și cu soțiile lor.

Tot în această zi, pomenirea Preasfintei Stapânei noastre Născătoarei de Dumnezeu și pururea Fecioarei Maria în Armatia.

sursa: calendar-ortodox.ro