Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Auxenţiu pe 14 februarie. El a trăit în secolul al V-lea, în timpul împăratului Teodosie cel Tânăr (403-450), și a vindecat bolnavii prin credința sa.
Calendar creștin ortodox. Sfântul Cuvios Auxențiu este sărbătorit de Biserica Ortodoxă pe 14 februarie. El a trăit în secolul al V-lea, în timpul împăratului Teodosie cel Tânăr (403-450), şi a fost ostaş în garda acestuia.
După o perioadă, Auxențiu a îmbrăcat haina monahală și a părăsit Constantinopolul stabilindu-se pe un munte, lângă Calcedon. Muntele a fost numit după numele său. El a vrut să se roage în liniște, dar l-au găsit niște păstori din zonă. Aceștia l-au descoperit pe ascet și au spus și altora despre viața sfântă a lui Auxențiu. Oamenii au început să vină la Sfântul Auxențiu pentru a îi vindeca de boli.
Mulți orbi, leproși, ologi sau demonizați s-au vindecat prin rugăciunile lui Auxențiu. El le spunea: „Te vindecă pe tine Domnul și Dumnezeul nostru Iisus Hristos”. Cuviosul Cuvios Auxențiu a fost unul dintre Părinții care au participat la Sinodul IV Ecumenic de la Calcedon, din anul 45, unde a combătut ereziile lui Nestorie și Eutihie. Acesta s-a stins din viață în anul 470.
Rugăciune către Sfântul Cuvios Auxențiu
Astăzi, credincioșii pot să rostească o rugăciune puternică către Sfântul Auxenţiu pentru a se vindeca de boli.
„Troparul Sfântului Cuvios Auxentie, glasul 1:
Locuitor pustiului, înger în trup şi de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, Părintele nostru Auxentie. Cu postul, cu privegherea şi prin rugăciune primind daruri cereşti, tămăduieşti pe cei bolnavi şi sufletele celor ce aleargă la tine cu credinţă. Slavă Celui Ce ţi-a dat ţie putere; Slavă Celui Ce te-a încununat pe tine; Slavă Celui Ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.
Cântarea 1, glasul al 4-lea.
Irmos:
Adâncul Mării Roşii, cu urme neudate, pedestru trecându-l Israel cel de demult, cu mâinile lui Moise în chipul Crucii puterea lui Amalec în pustiu a biruit.
Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Auxentie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Înmulţind dragostea cea către Dumnezeu, Părinte Auxentie şi iubirea cea lumească părăsind-o, purtătorule de Dumnezeu, te-ai arătat comoară încăpătoare a harului Duhului.
Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Auxentie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Plecatu-te-ai sub jugul cel bun al Domnului, cu înclinare de bunăvoie, Părinte Auxentie şi ai lucrat pământul faptelor bune, îngrăşându-l pe el cu lacrimi, fericite.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Înstrăinându-ţi sufletul tău şi mintea de tulburările vieţii şi împreunându-te cu Dumnezeu, precum se cuvine, cu neîncetate nevoinţe ai petrecut pe pământ, ca unul fără de trup, preafericite.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Întru tine s-a văzut acum, Stăpână, călătoria cea dumnezeiască şi omenească cea nepricepută a lui Hristos, Care S-a născut ca Dumnezeu şi Om din tine, Curată, înnoind fiinţa mea”, potrivit Doxologia.