Calendar Ortodox, 11 august. Prăznuirea Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului

Calendar Ortodox, 11 august. Prăznuirea Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului Sursa foto: Arhiva EVZ

Creștinii ortodocși îl pomenesc astăzi, 11 august, pe Sfântul Nifon, patriarhul Constantinopolului. Acesta a primit numele de botez Nicolae. După ce a fost tuns în monahism a primit numele de Nifon.

Calendar creștin ortodox, 11 august. Astăzi este prăznuit Sfântul Nifon. Acesta s-a născut în ținutul Peloponez din sudul Greciei, în perioada 1434-1440. El și-a petrecut vremea citind învățăturile bune și pildele folositoare pentru suflet.

Sfântul Ierarh Nifon a fost chemat în anul 1483 la slujirea arhierească, în scaunul de Mitropolit al Tesalonicului, iar după numai trei ani, a ajuns patriarh al Constantinopolului în locul lui Simeon, trecut la cele veșnice.

Sultanul Baiazid al II-lea l-a îndepărtat din scaun în anul 1488. Apoi, Sfântul Nifon a ajuns în Mănăstirea Sfântului Ioan Prodromul (Botezătorul) din insula prezentă în fața orasului Sozopolis (Bulgaria de azi).

Ne puteți urmări și pe Google News

Aici a ridicat un schit și și-a petrecut viața până în anul 1496 când a fost chemat din nou la conducerea Patriarhiei Ecumenice. După numai doi ani și câteva luni, este din nou exilat de turci în Adrianopol. Aici îl va cunoaște pe domnitorul Radu cel Mare al Țarii Românești. Acesta îl va aduce în 1504 în Țara Româneasca pentru a conduce și reorganiza Biserica.

O însoțire nelegiuită la Curtea Domnească a lui Radu cel Mare, între sora acestuia și un boier moldovean căsătorit, a făcut ca Sfântul Nifon să se retraga la Mănăstirea Vatoped din Sfântul Munte, apoi la Mănăstirea Dionisiu, unde își va da duhul pe 11 august 1508, potrvit creștinortodox.ro.

Rugăciune către Sfîntul ierarh Nifon

„O, Sfinte Ierarhe Nifon, care în viaţa ta ai mijlocit îndeosebi pentru creştini şi de fiecare dată Domnul ţi-a împlinit rugăciunea, roagă-te şi pentru noi, care te cerem acum în ajutor şi tânjim la dobândirea cererii tale: „Adu-ţi aminte, Doamne, şi de cei ce mă pomenesc pe mine, robul Tău, şi trimite pe Duhul Sfânt în inimile lor! Dă-le lor îndreptare, virtute şi nepomenire de rău, zdrobeşte sub picioarele lor pe vicleanul balaur!”

Precum odinioară te rugai pentru toţi monahii care se aflau în ispită, acoperă-i şi astăzi, să nu piară pe calea pe care o au ales.

Ocroteşte şi familiile creştine şi fă-le să înţeleagă că pentru păcatele părinţilor de multe ori suferă copiii, aşa cum se spune în cartea vieţii tale.

Descoperă-ne şi nouă să înţelegem că nu putem să biruim ispitele vieţii, dacă nu ne vom ruga cu evlavie Maicii Domnului să ne vină în ajutor.

Am înţeles din pilda vieţii tale că nu mai există cădere, există numai ridicare.

Te rugăm cu inimă smerită să ne fii sprijinitor, să ne putem ridica mereu, să nu rămânem sub piatra grea şi îngrozitoare a căderii ca, aflându-ne ceasul morţii în ridicare, să putem invoca ajutorul tău, pentru a avea nădejde de mântuire şi a ne învrednici şi noi cu tine de nespusele bunătăţi, privind lumina cea preadulce şi desfătată a feţei lui Dumnezeu, slăvind pe Tatăl şi pe Fiul şi pe Sfântul Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.”