În calendarul creștin ortodox, Sfântul Andrei este pomenit pe 30 noiembrie. În această zi, creștinii pot să rostească o rugăciune puternică pentru noroc, bani și iubire. De asemenea, în această zi se respectă o serie de tradiții care aduc un an mai bun.
Calendar creștin ortodox. Sfântul Apostol Andrei este prăznuit pe 30 noiembrie. El este cunoscut și ca „primul chemat” sau „cel dintâi chemat”.
Sfântul Apostol Andrei a fost fratele Sfântului Petru, şi împreună au fost primii ucenici ai lui Hristos. Spre deosebire de fratele său care era căsătorit, Andrei a ales să-şi trăiască viaţa în feciorie.Ajunge ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul, iar în momentul în care Ioan descoperă că Hristos este Mesia, lasă toate şi Îl urmează pe Mântuitorul.
După Pogorârea Sfântului Duh, prin tragere la sorţi, Apostolii au primit teritoriile unde să predice. Sfântul Apostol Andrei va predica în Scytia şi Asia Mică. Sfântul Apostol Andrei a fost martirizat la Patras, în Grecia. El s-a stins din viață în timpul uneia dintre persecuţiile lui Nero (54-68) sau Diocleţian (81-96), fiind răstignit pe o cruce în formă de „X”.
În anul 1995, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca ziua Sfântului Andrei să fie însemnată în calendarul bisericesc cu cruce roşie, iar în 1997, Sfântul Andrei a fost proclamat „Ocrotitorul României“. Moaștele lui se află la Mănăstirile Secu, Neamţ, Hurezi, Peştera Sfântului Andrei, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Târgul Neamţ, Catedrala arhiepiscopală din Galaţi şi Biserica „Sfântul Apostol Andrei” din Oradea.
Tradiții și superstiții de Sfântul Andrei
În această sfântă zi, creștinii trebuie să țină cont de o serie de tradiții și superstiții. Fetele nu au voie să-și pieptene părul, dar pot să își pună busuioc sub pernă pentru a își visa ursitul. Azi, creștinii nu trebuie să meargă la muncă sau să spele.
„Fetele nu au voie să-și pieptene părul și nici să pună mâna pe pieptăn – ai cărui dinți amintesc de copacii pădurii – ca să nu vină în godpodării fiarele din codru. Femeile nu scot foc din casă și nu împrumută tăciuni, ca să nu vină lupii, ba chiar ca să rămână sterpi în anul care vine. De Sântanadrei nu era îngăduit să se pronunțe cuvântul LUP, așa încât animalul era numit GADINA (cu alintul GĂDINEȚ).
Deoarece 30 noiembrie este, de fapt, ziua morții Sfântului, în unele părți ale Moldovei noaptea se priveghea, ba chiar uneori femeile alcătuiau o păpușă din cârpe, care îl figura pe Apostol, păpușă care apoi era bocită – bocetul Andreiului. Dar cel mai important era să te aperi de bântuiala nocturnă a duhurilor – strigoi, strigoaice sau vrăjitoare.
Iar recuzita magică cea mai puternică folosită împotriva duhurilor era usturoiul, al cărui miros le alunga. Cu el se ungeau toate deschiderile casei, chiar și hornul sobei, se ungeau coarnele animalelor din gospodărie, se desenau cruci pe porțile curților, iar fiecare om mânca desigur mujdei și se ungea la încheieturi cu usturoi, ca să nu se prindă de el farmecele și vrăjile”, a spus un etnolog la Europa FM.
Rugăciune către Sfăntul Andrei
Astăzi, creștinii pot să rostească și o rugăciune puternică către Sfântul Andrei pentru sănătate, bunăstare şi îndeplinirea dorințelor.
„Pentru rugăciunile Apostolului Tău Andrei, dăruieşte-ne nouă sănătate şi viaţă ferită de toată răutatea. Doamne Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis şi s-a făcut făptura, nu întoarce dumnezeiasca Ta faţă de la noi cei păcătoşi, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică şi înfricoşătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre pe care în toată ziua, cu nesocotinţă, în chip nenumărat le săvârşim.
Noi suntem păcătoşi şi pătimaşi, netrebnici şi plini de răutate, iar Tu eşti izvorul vieţii şi al milostivirii; nu ne lăsa, Doamne; nu trece rugăciunea noastră, a păcătoşilor, nici nu răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci, pentru că nu suntem vrednici a câştiga prin sârguinţa cea de toate zilele milostivirea Ta, dăruieşte-ne-o Tu, Doamne, ca un preamilostiv. Pentru rugăciunile Apostolului Tău Andrei, dăruieşte-ne nouă sănătate şi viaţă ferită de toată răutatea. Pentru pomenirea lui cea de azi ne întăreşte cu darul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor noastre, cu bucurie să lăudăm prăznuirea lui şi să slăvim preasfânt numele Tău, în vecii vecilor. Amin!”