Calendar Creștin Ortodox, 29 noiembrie. Sfântul Mucenic Paramon. Dezlegare la ulei și vin

Calendar Creștin Ortodox, 29 noiembrie. Sfântul Mucenic Paramon. Dezlegare la ulei și vin Sursă Facebook

În calendar creștin ortodox, Sfântul Mucenic Paramon este pomenit pe 29 noiembrie. El a fost împotriva voievodului care a jertfit 370 de creștini și a fost supus unor chinuri groaznice pentru că nu a renunțat la Hristos.

Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Mucenic Paramon, pe 29 noiembrie. El a trăit în secolul al III-lea, în timpul domniei lui Deciu și a avut de suportat chinuri groaznice pentru că și-a permis să aducă cuvinte jignitoare acțiunilor voievodului. Achilin, dregătorul Răsăritului, a vrut ca 370 de creștini din temniță să fie duși la templul lui Neptun și să jertfească zeului Poseidon. Aceștia au fost uciși pentru că nu au renunțat la Hristos.

Sfântul Paramon a ridicat mâinile cu fața spre templu păgân și strigat către Achilin: „O, cât de mulți drepți sunt înjunghiați fără vină, de necuratul voievod, pentru că nu se închină idolilor lui celor fără de suflet și muți”. Limba i-a fost smulsă, drept pedeapsă pentru cuvintele jignitoare aduse voievodului, apoi i-au fost înfipte trestii în mădulare.El a fost săgetat cu sulițe și s-a stins din viață.

Rugăciune către Sfântul Mucenic Paramon

Troparul Sfântului Mucenic Paramon, glasul al 4-lea:

Ne puteți urmări și pe Google News

Mucenicul Tău, Doamne, Paramon, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Cântarea 1, glasul al 4-lea.

Irmosul:

Adâncul Mării Roşii cu urme neudate pedestru trecându-l Israel cel de demult, cu mâinile lui Moise, în chipul Crucii, puterea lui Amalec în pustie a biruit.

Photo 159825506 © Leo Lintang | Dreamstime.com

Stih: Sfinte Mucenice Paramon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cu Luminile Duhului cele luminătoare, luminează Mucenice Paramon inima mea, celui ce laud pomenirea ta cea purtătoare de lumină şi mă întăreşte să stau întru Dumnezeieştile Legi.

Stih: Sfinte Mucenice Paramon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Îmbogăţitu-te-ai luminat, fericite, cu buna laudă a mucenicilor, încuviinţându-te cu podoabe muceniceşti şi te-ai înfrumuseţat cu răni frumoase, Sfinte Paramon. Pentru aceasta cu credinţă te fericim.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Fiind plin de apele cele făcătoare de viaţă ale Duhului, ai răcorit pe cei topiţi de fierbinţeala cea rea a necredinţei şi i-ai îndreptat către apa odihnei, slăvite.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

În vreme ai născut pe Cel fără de vreme, Curată, făcându-Se Om, pe Care roagă-L neîncetat, ca pe Fiul tău şi Domnul, să vindece patimile sufletului meu cele învechite, Ceea ce eşti fără prihană.

Cântarea a 3-a. Irmos: Se veseleşte de Tine...

Stih: Sfinte Mucenice Paramon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Smerindu-te pentru Hristos, ai surpat înălţarea vrăjmaşului şi taberele lui le-ai tăiat cu sabia răbdării.

Stih: Sfinte Mucenice Paramon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Risipit-ai sfatul cel rău asupra credinţei noastre şi ai pătimit tare, răbdătorule de patimi, Sfinte Mucenice Paramon.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Întăritu-te-ai cu Dumnezeiescul har ca un ostaş tare şi chinurile cele cumplite ca un vis le-ai socotit, Mucenice Paramon.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Întăreşte-mi gândul care se răzvrăteşte de multe patimi, Maică a lui Dumnezeu Preacurată, ca după datorie să te măresc pe tine, potrivit Doxologia.