Calendar Creștin Ortodox, 20 noiembrie. Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul

Calendar Creștin Ortodox, 20 noiembrie. Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul Sursa: CrestinOrtodox

Pe data de 20 noiembrie, Biserica Ortodoxă îl pomeneşte pe Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul, ale cărui sfinte moaşte sunt aşezate de peste cinci secole, spre cinstire şi închinare, la Mânăstirea Bistriţa din judeţul Vâlcea.

Sfântul Grigorie Decapolitul s-a născut în orașul Irinopolis din Decapolea Isauriei, în sud-estul Asiei Mici, în jurul anilor 780-790. El ajunge la o mănăstire din Decapole, la egumenul Simeon, un frate al mamei sale. Aici a rămas timp de 14 ani.

Se va retrage într-o peștera, unde va auzi o chemare de la Dumnezeu - care l-a îndemnat să părăsească peștera că să poată fi de folos și altora. Petrece o iarnă într-o mănăstire din Efes, ajunge în orașul Proconez, apoi la Enos, în Macedonia. De aici va fi prezent în Tesalonic, unde este găzduit într-o mănăstire de către egumenul Marcu. Împreună cu un călugăr de aici, se îndreaptă spre Roma. Au mers pe uscat până la Corint, în sudul Greciei. Se îmbarca pe o corabie și ajunge la Roma. Avea o putere deosebită asupra demonilor. Multe persoane stăpânite de duhuri necurate au fost vindecate în urmă rugăciunilor cuviosului Grigorie.

Moaștele sale se află în Mănăstirea Bistrița, din județul Vâlcea

În ciuda bolii de care suferea, Grigorie pleacă din Tesalonic la Constantinopol pentru a se întâlni cu unchiul sau eliberat din temniță (fusese închis pentru că nu se arătase un luptător împotriva icoanelor). Trece la cele veșnice la 20 noiembrie 842. Moaștele sale au ajuns în țară noastră datorită banului Barbu Craiovescu, care le-a cumpărat în 1498 și le-a așezat în Mănăstirea Bistrița, din județul Vâlcea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Din toate cele relatate până aici reiese cu prisosinţă cinstirea deosebită de care s-a bucurat Sfântul Grigorie Decapolitul în rândul creştinilor de pretutindeni. Aceasta i-a inspirat pe imnografi să-i închine slujbe, paraclise şi rugăciuni, încă de la trecerea sa la cele veşnice şi până în zilele noastre. În mod deosebit, Sfântul Grigorie Decapolitul s-a învrednicit de veneraţia credincioşilor din ţara noastră, care îl cinstesc ca pe unul dintre sfinţii români.

Trebuie spus că  în anul 1950 Sfântul Sinod a hotărât generalizarea cultului său în toată Biserica Ortodoxă Română.

Sursa: Calendar Ortodox