Calendar Ortodox. BOR îl pomenește pe 18 noiembrie pe Sfântul Mucenic Platon. El nu a renunțat la credință și la iubirea pentru Hristos, chiar dacă a fost supus unor chinuri groaznice.
Calendar Ortodox. Biserica Ortodoxă îl prăznuiește în această zi pe Sfântul Mucenic Platon, din Țara Galaților, din cetatea Anghirei. El a fost fratele Sfântului Mucenic Antioh. Acesta a fost supus unor chinuri groaznice de doisprezece slujitori ai guvernatorului Agripin.
Liderul cetății, guvernatorul Agripin, i-a spus Sfântului Mucenic Platon că „e timpul să se abată de la moarte spre viață”, cerându-i astfel să se închine idolilor.
Sfântul Platon nu a renunțat la Hristos și i-a transmis lui Agripin: „Bine mă înveți, Agripine, ca să mă abat de la moarte spre viață, căci fug de moartea cea veșnică și caut viața cea fără de moarte… Nici focul, nici rănile, nici mânia fiarelor, nici tăierea mădularelor nu mă vor desparți pe mine de Dumnezeul cel viu; pentru că nu iubesc veacul acesta de acum, ci pe Hristosul meu, Care pentru mine a murit și a înviat”, i-a răspuns Sfântul Mucenic Platon guvernatorului Agripin.
Pentru că nu a renunțat la credință, el și-a pierdut viața. Agripin a poruncit să i se taie capul.
Calendar Ortodox. Rugăciune către Sfântul Mucenic Platon
Astăzi, creștinii țin post și pot să rostească o rugăciune puternică către Sfântul Platon.
Troparul Sfântului Mucenic Platon şi al Sfinţilor Mucenici Roman şi Zaheu, diaconii, glasul al 4-lea:
Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.
Cântarea 1, glasul al 8-lea.
Irmosul:
Pe Faraon, cel ce era purtat în căruţă, l-a cufundat toiagul lui Moise, care a făcut minuni oarecând, în chipul Crucii lovind şi despărţind marea şi pe Israel cel fugărit mergătorul pedestru l-a izbăvit; pe cel ce cântă cântare lui Dumnezeu.
Stih: Sfinte Mucenice Platon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Pe lăţimea cea Preacurată a Împărăţiei celei veşnice umblând, slăvite, miluieşte de toată mâhnirea şi de strâmtorarea supărărilor pe cei ce te laudă, care călătoresc neîntors pe calea ce duce către cer.
Stih: Sfinte Mucenice Platon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Fiind întrarmat cu arma dreptei credinţe, te-ai arătat turn nemişcat, Sfinte Platon; toată sălbăticirea încercărilor ai răbdat şi necazurile durerilor ai suferit, desfătându-te cu Dumnezeiescul har.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Arătând împotrivire bărbătească, ai lepădat, preaînţelepte, materia cea muritoare şi stricăcioasă prin pătimire şi îmbrăcându-te în haina nestricăciunii, stai bucurându-te înaintea Stăpânului.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Născut-ai cu Trup, binecuvântată Fecioară, mai presus de gând, pe Cuvântul Cel Unul-Născut şi împreună Veşnic cu Tatăl Cel fără de început. Pentru aceea, drept înţelegând, te propovăduim şi cu cinste multă te numim Născătoare de Dumnezeu.
Cântarea a 3-a. Irmos: Cel Ce ai întărit..
Stih: Sfinte Mucenice Platon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Ca fiind fără de durere, ai suferit cu toată răbdarea văpaia cea iute a focului, cu totul fericite, fiind cu totul aprins de râvna dreptei credinţe şi fiind înfierbântat cu Dumnezeiescul foc al credinţei.
Stih: Sfinte Mucenice Platon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Pătimind bărbăteşte pentru Hristos, preafericite, ai luat de la El daruri cereşti şi cununi care rămân pururea, arătându-te purtător de cunună, Sfinte Platon, gânditorule de Dumnezeu, preafericite.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Fiind întins pe lemn tare, cu cumplite chinuri ţi-a fost strujit trupul. Dar tăria sufletului tău răbda, întărindu-se cu dragostea către Stăpânul şi cu dorirea Împărăţiei.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Uşă a Luminii eşti Născătoare de Dumnezeu, fiind Luminată cu Razele Duhului; că prin tine S-a pogorât către noi Cuvântul, luminând cu Dumnezeiască Lumină pe toţi cei ce te laudă pe tine, potrivit Doxologia.