Căldură mai ''scumpă'' pentru cei cu maşini puternice

Căldură mai ''scumpă'' pentru cei cu maşini puternice

Persoanele care au o casă de vacanţă sau un automobil cu o capacitate cilindrică mai mare de 1600 centimetri cubi nu vor putea primi ajutoare de încălzire, susţine ministrul Muncii, Ioan Botiş.

 ''Venim cu o nouă filosofie pe acordarea de ajutoare şi vorbim de două tipuri de abordare legate de testările de venituri şi testările de mijloace. Aceste testări reprezintă nucleul fundamental al noului Cod de asistenţă socială", a declarat ministrul Muncii, Ioan Botiş, după încheierea şedinţei de astăzi a Executivului.

Botiş a precizat că actul normativ este elaborat astfel încât ajutoarele de încălzire să ajungă la familiile care au cu adevărat nevoie de ele, fără ca plafonul maxim de 615 lei să fie modificat. Lista anexă a actului normativ, care a fost aprobat de Guvern, va conţine testele de venit şi de mijloace care vor determina dacă o persoană este eligibilă pentru aceste ajutoare.

Ajutoare de încălzire pentru 3,2 milioane de beneficiari

Astfel, nu vor mai beneficia de ajutor de încălzire familiile şi persoanele singure care, deşi obţin venituri mai mici de 615 lei lunar pe membru de familie, au în proprietate unele mijloace precum microbuz, autobuz, autoturisme care depăşesc 1.600 cmc sau familiile şi persoanele care, pe lângă imobilul în care locuiesc, deţin şi casă de vacanţă, a adăugat ministrul Botiş.

"Peste 10% din familiile care au primit ajutoare de încălzire ar putea să nu se mai încadreze în noile teste", a estimat ministrul Muncii invocând informaţiile primite de la primării.

Botiş a afirmat că au fost introduse aceste modificări având în vedere că susţinerea acestui program social implică costuri de 900 de milioane de lei pentru sezonul rece. În acest context, ministrul Botiş a arătat că au beneficiat de ajutoare de încălzire 3,2 milioane de familii şi persoane singure.

Verificarea declarațiilor, prin sondaj

De asemenea, ministrul Muncii a mai precizat că persoanele care solicită acordarea ajutorului de încălzire vor completa o listă cu bunurile şi mijloacele deţinute în proprietate, document care va fi ulterior verificat, prin sondaj.

Astfel, noile reglementări prevăd în responsabilitatea primarului şi a serviciului public de asistenţă socială obligativitatea efectuării de anchete sociale pentru a verifica veridicitatea datelor înscrise. Aceste anchete vor fi efectuate prin sondaj, de exemplu pentru minimum 3% din numărul beneficiarilor în cazul unităţilor administrativ-teritoriale cu un număr de peste 100.001 locuitori sau pentru minimum 8% din numărul beneficiarilor în cazul unităţilor administrativ-teritoriale cu un număr de 50.001 – 100.000 de locuitori.

Ulterior Ordonanţei de Urgenţă pe care Guvernul a adoptat-o astăzi, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale va prezenta Guvernului un act normativ privind aplicarea OUG referitoare la acordarea  de ajutoare pentru încălzirea locuinţei, precum şi a unor facilităţi acordate populaţiei pentru plata energiei termice. (A contribuit Teodora Vasâlca)

Ne puteți urmări și pe Google News