Calculul din spatele votului negativ al Austriei. Cum se explică poziția guvernului vienez față de aderarea României la Schengen
- Ionel Sclavone
- 6 decembrie 2022, 13:16
Opoziția Austriei cu privire la aderarea României la Spațiul Schengen nu este bazată pe fapte obiective și pe calcule politice. Este opinia ambasadorului României la Viena, Emil Hurezeanu . Potrivit acestuia, președintele austriac este în favoarea unui vot pozitiv, însă nu are influență asupra Guvernului. Reprezentanții executivului de la Viena, care au o atitudine negativă față de aderarea României la Schengen, se pregătesc pentru alegeri în luna ianuarie.
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, spune că președintele austriac, Alexander Van der Bellen, este favorabil aderării României în spațiul Schengen. Acesta, însă, nu are o influență asupra guvernului de la Viena care va lua decizia finală, la Consiliul JAI din 8 decembrie.
Potrivit ambasadorului, autoritățle austriece au o percepție negativă în ce privește România, deși situațiile și informațiile existente la nivelul Uniunii Europene arată că țara noastră face progrese în gestionarea frontierelor externe. În aceste condiții, este de așteptat un vot negativ privind intrarea României în spațiul Schengen.
„Până acum, de fiecare dată, opiniile experților noștri au coincis cu datele poliției austriece. Este vorba de o realitate dinamică, dar decizia e politică. În plus, până acum două săptămâni n-au fost niciodată contradicții între datele celor două ministere. Am constatat acum că este vorba de o opoziție care s-a repetat în mai multe rânduri, venită din partea cancelarului și a ministrului de Interne, poziție care nu a pornit din realitatea din teren sau din cea prezentată în rapoartele Frontex ale Uniunii Europene. Aceste opinii ne fac să ne gândim că sunt expresia unei voințe politice și nu una bazată pe realitatea concretă”, a comentat Emil Hurezeanu, potrivit G4Media.ro.
Președintele austriac susține România la Schengen
Săptămâna trecută, la Viena, în cadrul unei reuniuni a ambasadorilor statelor Uniunea Europeană în Austria, președintele Alexander Van der Bellen s-a pronunțat în favoarea intrării României în spațiul Schengen. El a avut o o atitudine critică față de cancelarul Austriei, spunând că nu înțelege de ce există această blocadă împotriva României. Președintele Van der Bellen a arătat că rapoartele Frontex sunt pozitive, iar opoziția față de România „nu va face mai digerabilă politica guvernului în problema migrației”.
Actualul președinte austriac, Alexander Van der Bellen a fost președinte al grupului parlamentar și purtător de cuvânt federal al Partidului Verzilor din Austria. Verzii, al doilea partid din coaliția care susține guvernul condus de cancelarul Karl Nehammer, nu sunt de acord veto-ul Austriei împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen.
Anunțul a fost făcut de vicecancelarul și liderul Verzilor, Werner Kogler, în mai multe rânduri.
„Austria susține în continuare în mod oficial aderarea Croației, precum și a României și Bulgariei la spațiul Schengen”, a declarat vicecancelarul Kogler, potrivit publicației Kurier.
Austria se opune din motive electorale
De cealaltă parte, cancelarul Austriei, Karl Nehammer, membru al ÖVP, se opune aderării României și Bulgariei, fiind favorabil Croației. Explicația ține de contextul politic, în condițiile în care, în ianuarie vor avea loc alegeri în Austria Inferioară. Partidul de dreapta, ÖVP, aflat la guvernare se află pe ultimele locuri în sondaje.
În acest context, ministrul de interne austriac, Gerhard Kartner, a făcut recent o nouă declarație prin care respinge intrarea României și a Bulgariei în Schengen. El a spus că pentru țara sa, momentan, are sens doar includerea Croației în spațiul european de liberă circulație. Românii și bulgarii ar avea în continuare probleme cu protecția frontierelor externe, respingerea solicitanților de azil și distribuirea acestora.
Emil Hurezeanu spune că procentul de 40% migrație ilegală în Austria, invocat de guvernul de la Viena face parte dintr-un sondaj cu un eșantion mic și nu reflectă situația reală.
Austria a rămas singurul stat membru al Uniunii Europene care se opună intrării României și Bulgariei în Schengen, după ce guvernul olandez a anunțat că Parlamentul de la Haga își va da acordul pentru accederea României și Croației. Intrarea în Schengen presupune însă un vot în unanimitate pe 8 decembrie la reuniunea miniștrilor europeni de interne și justiție.