Călătoriți în străinătate? Nu fiți tentați să plătiți în moneda de acasă!

Călătoriți în străinătate? Nu fiți tentați să plătiți în moneda de acasă! Bancomat. Sursa foto: Dreamstime.com

O parte din bucuria de a călători vine din experimentarea necunoscutului – un alt climat, cultură sau gastronomie. Dar când vine vorba de plăți pentru diverse bunuri și servicii în străinătate, am putea să ne simțim mai confortabil folosind moneda cu care suntem cel mai familiarizați, cea cu care plătim acasă.

Aceasta a devenit recent o opțiune comună – și costisitoare – pentru turiștii care retrag bani de la bancomate sau plătesc electronic în magazine și restaurante. Când vine nota de plată la restaurant, de exemplu, clienților străini li se poate oferi posibilitatea de a plăti pe cititorul de carduri în moneda lor de origine, mai degrabă decât în cea locală. Această operațiune, cunoscută sub denumirea de „conversie dinamică a monedei” sau „alegerea monedei” sună atrăgător la început – un serviciu care a făcut munca pentru tine, făcând conversia într-o monedă pe care o înțelegi, oferindu-ți o imagine mai clară despre câți bani ai cheltuit. Dar totul are un preț – deoarece taxele percepute pentru acest serviciu pot fi exorbitante.

De fapt, un studiu arată că taxa medie aplicată acestui tip de conversie este de 7,6%, mai mult decât dublu față de costul plății în moneda locală (de obicei între 1,5% și 3%). Deci, să presupunem că un călător francez iese la cină într-un oraș britanic, iar nota de plată finală ajunge la 88,43 lire sterline, echivalentul a 100 de euro sau aproximativ 108 dolari. Plata în moneda Marii Britanii, care ar fi apoi convertită în euro de către banca restaurantelor franceze, ar duce la suma de aproximativ 102 EUR. Dar utilizarea conversiei valutare dinamice pentru a plăti factura restaurantului direct în euro l-ar costa 107,60 EUR. În ciuda taxelor mari, cercetările CNN arată că mai mult de jumătate dintre clienții străini aleg să plătească în moneda cea mai familiară.

Dar este adevărat că tarifele nu sunt afișate în mod explicit clienților. Adică, turiștii pot vedea cursul de schimb aplicat, dar nu li se arată taxele ascunse sau cum se compară acel curs de schimb cu altele. Și deși este scump pentru client, „serviciul” de alegere a monedei poate fi foarte profitabil pentru cei care îl operează. Companiile care oferă opțiuni dinamice de conversie valutară obțin venituri semnificative din conversie – o parte dintre acestea fiind adesea împărțită cu firma în care are loc tranzacția. Surse, citate de CNN, arată faptul că veniturile suplimentare pentru retaileri se ridică la aproximativ 1% din valoarea tranzacției. De asemenea, se spune despre magazinele universal că instruiesc angajații pentru a încuraja în mod activ clienții străini să plătească pentru în moneda lor de origine.

Ne puteți urmări și pe Google News

Transparență mai mare

Și în ciuda taxelor mari în conversia dinamică a monedei, majoritatea autorităților guvernamentale din întreaga lume au ezitat să intervină. Un posibil motiv pentru aceasta este că reglementarea ar fi văzută ca măsură care ar putea afecta profiturile întreprinderilor locale. Excepție este Uniunea Europeană (UE), care consideră costurile excesive de tranzacție ca fiind o barieră în calea dezvoltării afacerilor și își propune să protejeze consumatorii europeni.

Cele mai recente reglementări UE (încă nu au fost aplicate) urmăresc să sporească transparența prin includerea de informații suplimentare despre costurile de alegere a monedei pe cititoarele de carduri și bancomate. Acesta este un pas în direcția corectă. Dar, de fapt, s-ar încuraja o reducere a cantității de informații pentru a simplifica lucrurile, astfel încât clienții să fie informați doar despre taxa procentuală adăugată dacă aleg să plătească în propria monedă. De asemenea, se consideră că ar trebui să existe taxe de conversie maximale pentru a proteja clienții care nu sunt conștienți de taxele excesive.

Odată cu intensificarea continuă a călătoriilor în străinătate, este esențial să se găsească modalități de a ajuta oamenii să ia decizii financiare informate atunci când se ocupă de cursurile de schimb și efectuează plăți în afara zonei lor valutare. Dar, deocamdată, turiștii cheltuiesc mai mulți bani în străinătate decât ar fi nevoie și din cauza comodității. Deci, dacă sunteți în vacanță sau călătoriți în interes de serviciu, sfatul CNN este să refuzați opțiunea de a plăti în moneda de origine și să optezi pentru taxele de conversie mai rezonabile percepute de banca voastră.