Evenimentul Zilei > International > Călătorie uimitoare: Papa se află iîn ultimul bastion COMUNIST cu față umană | VIDEO
Călătorie uimitoare: Papa se află iîn ultimul bastion COMUNIST cu față umană | VIDEO

Călătorie uimitoare: Papa se află iîn ultimul bastion COMUNIST cu față umană | VIDEO

Papa Francisc a îndemnat sâmbătă Cuba și Statele Unite să ofere un exemplu pentru lume și "să persevereze" în reconciliere și apropierea diplomatică, în care el a jucat un rol major, notează agenția Reuters.

"De câteva luni încoace, am asistat la un eveniment ce ne umple de speranță: procesul de normalizare a relațiilor", a declarat papa la sosirea în Cuba. "Îndemn liderii politici să persevereze pe această cale… ca un exemplu de reconciliere pentru întreaga lume", a adăugat papa Francisc, într-un discurs la aeroportul din Havana.

El a salutat de asemenea cooperarea care s-a îmbunătățit foarte mult între guvernul cubanez și Biserica Romano-Catolică și a încurajat Cuba să continue să ofere libertate pentru Biserică pentru a-și îndeplini misiunea, adaugă Reuters. Papa Francisc a sosit sâmbătă în Cuba pentru o vizită de patru zile, prima etapă a unui turneu istoric de nouă zile în cursul căruia se va duce de asemenea în Statele Unite, informează agențiile DPA și France Presse.

Un mare admirator

În timpul vizitei în Cuba, cea mai lungă a pontificatului său și a treia a unui papă pe insulă după 1998, Francisc se va duce succesiv la Havana, Holguin și Santiago, înainte de a pleca spre Washington marți seară. Președintele cubanez Raul Castro, un marxist și ateu care s-a declarat în trecut un mare admirator al lui Francisc născut în Argentina, l-a întâmpinat pe pontif la Aeroportul Internațional Jose Marti din Havana, notează DPA. Francisc a dat mâna cu Castro și a primit flori de la un grup de copii cubanezi, urmând apoi ceremonia cu onoruri militare pentru șeful statului Vatican. Papa Francisc și Raul Castro s-au întâlnit deja la Vatican în luna mai.

Francisc este al treilea papă care vizitează Cuba comunistă după Ioan Paul al II-lea în 1998 și Benedict al XVI-lea în 2012. El are programată o întâlnire și cu fostul președinte Fidel Castro duminică. La Havana, primul contact important al papei cu mulțimea va fi slujba de duminică din Piața Revoluției, înainte de o întâlnire cu actualul lider, președintele Raul Castro, fratele lui Fidel. Și Ioan Paul al II-lea și Benedict al XVI-lea au ținut slujbe în același loc simbolic al revoluției cubaneze.

Papa Francisc, care a contribuit la o apropiere diplomatică între Washington și Havana, urmează să se ducă în Statele Unite marți și să rămână acolo până pe 27 septembrie, cu opriri la Washington, New York și Philadelphia. Aceasta va fi cea mai lungă vizită în străinătate a lui Francisc după ce el a fost ales șeful Bisericii Catolice în urmă cu doi ani și jumătate, mai notează DPA.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.