Cadrele didactice trag semnalul de alarmă: Sistemul de educație este extrem de politizat! Chiar primarul dictează în școli. Telefonul de la ora 09:00

Cadrele didactice trag semnalul de alarmă: Sistemul de educație este extrem de politizat! Chiar primarul dictează în școli. Telefonul de la ora 09:00

Astăzi, 5 iunie, este celebrată Ziua Mondială a Dascălului, o zi care ne reamintește de perioada copilăriei, a adolescenței și totodată, ne readuce cu picioarele pe pământ, în prezent, pentru a face o radiografie a sistemului actual de educație, cu bune și cu rele.

Telefonul de la ora 09:00 | Pentru că realitatea „de pe teren" nu poate fi prezentată decât de către un dascăl, Evenimentul Zilei a discutat cu Silviu Simionescu, învățător și profesor de limba engleză într-o școală dintr-o comună din județul Bacău.  Cadrul didactic cu 16 ani experiență în domeniu a vorbit despre politizarea actului de învățământ, una dintre problemele acute ale sistemului, despre infrastructură și despre satisfacția pe care o oferă profesia sa. 

În  România anului 2019, cât de politizat este actul educațional?

Sistemul este extrem de politizat. Primarul are putere politică asupra directorului, care mai departe, transmite anumite sarcini către profesor. Relația este una de subordonare, când de fapt ar trebui să existe o colaborare. S-au eliminat examenele, iar directorilor li s-a dat puterea de a-și alege cadrele didactice. De multe ori, aceste alegeri se fac pe criterii politice și nu pe meritocrație, în baza informațiilor pe care fiecare le deține. În multe comune, primarul chiar dictează în școli.

Cum a fost prima zi în fața clasei, în calitate de cadru didactic?

Prima zi în calitate de cadru didactic a fost plină de emoții, pentru că intram într-o lume nouă, dar în același timp, o lume în care doream să intru. În primul rând, pentru a fi un cadru didactic bun trebuie să iubești oamenii, copiii. Dacă pornești cu dragoste, dăruire, cu ajutorul părinților și al elevilor și al cunoștințelor dobândite, nu ai cum să nu reușești. Îmi plac copiiiîn primul rând, îmi place să împărtășesc din ceea ce am învățat și-mi place să-mi aduc aportul la formarea viitorului acestei țări. Vreau să formez copii care în primul rând, să aibă respectul față de familie, de școală, respectiv cadrele didactice. În al doilea rând,  să le readuc plăcerea a învăța. În al treilea rând, să-i fac să înțeleagă că doar cu ajutorul minții lor pot descuia lacăte de multe ori închise și nu totul în viață sunt banii, ci fericirea lucrului bine făcut. 

Cum se mai prezintă infrastructura în 2019?

În unele școli în care s-au investit bani europeni, infrastructura s-a mai îmbunătățit, dar toaleta, din păcate tot în curte se află, în majoritatea școlilor din mediul rural.

 

 

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News