După ce Tudose a preluat butoanele Palatului Victoria, Guvernul a înființat un Departament pentru Strategii Guvernamentale, prin Hotărârea 596 din 23 august 2017. Noua structură finanțată integral din bugetul de stat lucrează în subordinea directă și exclusivă a lui Mihai Tudose, iar principalul ei obiectiv de activitate este „fundamentarea strategiilor şi a direcţiilor de acţiune la nivel guvernamental pe baza analizelor specifice”, precum și „sprijinirea cunoașterii și înțelegerii de către publicul intern și extern a strategiilor și proiectelor guvernamentale din țară și străinătate”.

La două săptămâni după apariția Departamentului, pe 7 septembrie, premierul Mihai Tudose l-a numit la conducerea acestuia pe Felix Rache, consilierul său de stat pe probleme de comunicare, pe care l-a adus în Guvern încă din luna iulie, adică imediat după ce-a preluat funcția de prim-ministru.

Rache a fost jurnalist la Realitatea TV, Antena 3, Evenimentul Zilei și Jurnalul Național. În plan politic l-a mai consiliat pe fostul președinte PSD Mircea Geoană. A fost și acționar în firma de sondaje INSCOP alături de „analistul politic” Remus Ștefureac, doctorand la SRI, fost membru în echipa editorială a revistei SRI și fost consilier al directorului SRI, George Maior.

S-a spart robinetul

Până ieri, bugetul aflat la dispoziția lui Rache era de 800.000 de lei, dintre care jumătate din sumă pentru „proiecte de comunicare, informare publică și promovarea imaginii și intereselor românești peste hotare”, iar cealaltă jumătate din sumă pentru „finanțarea acțiunilor cu caracter științific și social-cultural”. Guvernul a decis, ieri, printr-o Hotărâre de Guvern, să mărească de peste 4 ori bugetul Departamentului pentru Strategii Guvernamentale, până la suma de 3.300.000 de lei (aproximativ 730.000 de Euro). Suplimentarea de fonduri s-a făcut la rectificarea bugetară din luna septembrie în condițiile în care mai erau doar trei luni până la sfârșitul anului, în care Departamentul poate cheltui întreaga sumă.

A doua lovitură: Cheltuieli în orb Dar Guvernul a mai operat ieri o schimbare majoră: i-a dat voie noii structuri să cheltuie banii fără să mai fie obligată să facă o minimă estimare prealabilă de prețuri. Modul de utilizare a acestor bani era reglementat, până ieri, prin HG nr.179 din 30 martie 2017 astfel: „Secretariatul General al Guvernului alocă fondurile (…) pe baza propunerii şi a devizelor de cheltuieli întocmite şi certificate” de către șeful departamentului, precum şi „pe baza avizelor de specialitate ale direcţiilor din cadrul Secretariatului General al Guvernului, din punct de vedere economic, juridic şi al achiziţiilor publice”.

Obligativitatea întocmirii devizelor de cheltuieli a fost eliminată, ieri de către Guvern. De acum înainte, Secretariatul General al Guvernului alocă fondurile doar pe baza „propunerii asumate de consilierul de stat care conduce Departamentul” și pe baza avizelor de specialitate.

Devizul de cheltuieli reprezintă estimarea cheltuielilor legate de o lucrare, proiect, sau achiziția unui produs. Această estimare este menită să scoată în evidență, de exemplu, dacă o instituție a estimat că un proiect de informare a cetățenilor va costa un milion de lei și la final a costat de zece ori mai mult.

Alineatul otrăvit

Din cei 3,3 milioane de lei puși de Guvern la dispoziția lui Felix Rache, 1,3 milioane sunt rezervați pentru „proiecte de comunicare, informare publică și promovarea imaginii și intereselor românești peste hotare”. Dacă până acum acești bani puteau fi folosiți exclusiv pentru anumite activități, precum dezbateri, schimburi de experiență, vizite de documentare, expoziții, festivaluri, tipărirea de cărți, Guvernul a decis ieri că banii pot merge și pentru “alte activități necesare și oportune” pentru activitatea Departamentului pentru Strategii Guvernamentale. Adică, cele 1,3 milioane de lei pot să fie folosiți în absolut orice mod, sub pretextul faptului că ajută la îndeplinirea obiectivelor guvernamentale.

Liber la cadouri 

Prin Hotărârea de Guvern de ieri, Felix Rache a primit un nou drept legal: acela de a oferi „cadouri” pentru toți delegații din țară și străinătate și pentru toți invitații acestuia la evenimente și acțiuni organizate de Departamentul pentru Strategii Guvernamentale. Cei 3,3 milioane de lei pot fi cheltuiți, printre altele, pentru achiziţionarea unor sondaje de opinie, studii, burse, taxe de participare la diverse conferințe, reuniuni, summit-uri, seminarii, spectacole, concursuri desfășurate în țară sau în străinătate, taxe de vizitare a unor obiective cultural-turistice din România sau din străinătate, taxe poştale, taxe de viză, achiziția de filme și videoclipuri, cărţi, broşuri, publica- ţii periodice, enciclopedii, dicționare, pliante, albume foto, manuale, bannere, pixuri, stilouri, afişe, hărți, atlase, agende, calendare, compact-discuri, DVD-uri, insigne, monede și medalii comemorative și/sau aniversare, produse filatelice, obiecte de artizanat și decorative, tablouri, produse culinare tradiționale, instrumente muzicale, drapele, steguleţe, obiecte de vestimentație.