Căderea lui Liz Truss dă extremei drepte din Italia o lecție despre „ce să nu facă”. De ce se teme cel mai tare Giorgia Meloni 

Căderea lui Liz Truss dă extremei drepte din Italia o lecție despre „ce să nu facă”. De ce se teme cel mai tare Giorgia Meloni Giorgia Meloni. Sursa foto: EPA/GIUSEPPE LAMI

Agenda economică a Giorgiei Meloni pare că s-a mai îndulcit de teamă să nu urmeze calea lui Liz Truss. Aceasta încearcă să ia măsuri sociale pentru a-i proteja pe italieni de creșterea prețurilor la energie, deoarece căderea fostului premier britanic i-a servi drept avertisment lui Meloni.

La fel ca Truss, Giorgia Meloni a atacat multe dintre instituțiile cu care va trebui să lucreze. La o adunare a extremei drepte din Europa ea a criticat „tehno-birocrații de la Bruxelles” despre care a spus că vor să impună un „plan sovietic de distrugere a identităților naționale și religioase”.

Totul s-a schimbat în timpul campaniei electorale, când ea a spus că partidul ei va respecta toate regulile și reglementările UE, adăugând că ar fi absurd să pericliteze 166 de miliarde de lire sterline din fondurile UE alocate pentru îmbunătățirea infrastructurii vitale.

Giorgia Meloni, 30 de miliarde de euro pentru reducerea impactului preţurilor ridicate la energie

Aşadar, noul Guvern de dreapta din Italia intenţionează să anunţe luni cheltuieli suplimentare de aproximativ 30 miliarde de euro în bugetul pentru 2023, în special pentru reducerea impactului preţurilor ridicate la energie, deşi va amâna unele din cele mai darnice promisiuni electorale, inclusiv reducerile fiscale.

„Nu vom putea să facem totul dintr-o dată. Încercările din trecut de a face asta s-au încheiat dezastruos”, a afirmat duminică ministrul Industriei, Adolfo Urso.

Noul Guvern de dreapta condus de Giorgia Meloni a anunţat deja că aproximativ două treimi din cheltuielile suplimentare vor fi utilizate pentru a ajuta companiile şi gospodăriile să facă faţă facturilor record la gaze şi electricitate. Deja în 2022 au fost alocaţi 75 miliarde de euro pentru a contracara impactul preţurilor ridicate la energie.

Guvernul italian, mai prudent ca niciodată. Nu vor să facă aceleași greşeli ca Liz Truss

Luna aceasta, Guvernul Italiei a majorat ţinta de deficit bugetar pentru anul viitor la 4,5% din PIB, de la un nivel de 3,4% din PIB estimat de fostul Executiv condus de Mario Draghi. Dar miniștrii au dat asigurări că vor avea o politică fiscală prudentă, evitând erorile în buget care au dus la demisia fostului premier britanic Liz Truss.

Ca rezultat, promisiunile din campanie privind o reformă generoasă a sistemului de pensii au fost amânate şi, chiar dacă bugetul va include o reducere a poverii fiscale aplicate forţei de muncă, reducerea masivă a impozitului pe venit a fost exclusă.

Într-un efort de a ajuta familiile să facă față unei inflații amețitoare, care în conformitate cu indicele armonizat de UE a atins 12,6% de la an la an în octombrie, cabinetul ia în considerare eliminarea taxei pentru produsele de bază, cum ar fi laptele și pâinea.

Cheltuieli suplimentare vor fi fi finanţate prin noi împrumuturi, dar Guvernul se aşteaptă să obţină venituri aproximativ trei miliarde de euro prin taxa excepţională pe profiturile companiilor energetice care au beneficiat de preţurile ridicate ale petrolului şi gazelor, scrie reuters.com.

Ne puteți urmări și pe Google News