Giorgia Meloni merge la Bruxelles. Premierul vrea să convingă că Italia nu a ajuns o oaie neagră

Giorgia Meloni merge la Bruxelles. Premierul vrea să convingă că Italia nu a ajuns o oaie neagră georgia meloni / Sursă Youtube

Giorgia Meloni este pregătită să apere interesul național, mai ales acolo unde Uniunea Europeană se arată a fi "invazivă în lucrurile mărunte", pe care statele individuale ar putea și ar ști, "să le facă mai bine".

Giorgia Meloni își pregătește de câteva săptămâni debutul internațional la Bruxelles. Știe că este așteptată cu un amestec de curiozitate și neîncredere, că trebuie să arate distanța față de conservatorii, pe care îi prezidează și la Parlamentul European, cu o anumită suveranitate care alarmează instituțiile europene. Și că trebuie să deschidă un canal solid de dialog, pentru a obține aprobare în cele mai urgente dosare, energia în primul rând, dar și reforma Pactului de Stabilitate, care riscă să penalizeze Italia, oaia neagră între cele 27 de state membre din cauza poverii datoriilor sale.

Mișcarea pe care o va face Giorgia Meloni la Bruxelles

Înainte de a pleca la Bruxelles, după ce a discutat cu japonezul Fumio Kishida, Meloni a vorbit despre UE la telefon cu premierul spaniol Pedro Sanchez și cu cel polonez Mateusz Morawiecki. Desigur, ideea sa este a unei Europe care trebuie să schimbe ritmul, răspunzând principiului "subsidiarității": o uniune "federală", care să se ocupe de "marile probleme" și să lase restul pe seama statelor: să se ocupe de "aprovizionare energetică", mai degrabă decât de "diametrul scoicilor", lipsește "politica externă, dar se ocupă de gender", cuvintele pe care le încredințează noii cărți a lui Bruno Vespa, făcute publice în ajunul călătoriei sale, prima dintr-o serie de evenimente care o vor duce la Sharm el Sheikh pentru COP27 și, apoi, în Bali pentru G20 prezidat de Indonezia.

Și la vârful UE poate că va povesti primele mișcări ale Executivului de centru-dreapta, care ridică multe controverse la Roma, clarificând că Italia nu este un loc în care drepturile sunt refuzate, începând cu dreptul de "a demonstra, de a exprima dezacordul". Sau unde se crede că se dă înapoi în privința avortului ("în toată viața mea – îi povestește lui Vespa – n-am spus niciodată că aș modifica" legea 194, asigură Meloni). Dar Italia este o țară care își va face vocea auzită și își va apăra interesele, începând cu licențele de pe plajele unde există o "disparitate" de tratament cu alte țări, care "au prelungit concesionările", care sunt configurate drept "neconstituționale".

Ne puteți urmări și pe Google News

Este greu să intri în detaliile dosarelor în aceste prime întâlniri: președintele Eurocamerei Roberta Metsola va fi prima, dintre liderii europeni, care se va vedea cu Meloni, la ora 16:30. Vor urma întâlnirile bilaterale cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și cu președintele Consiliului UE, Charles Michel. Temele celor trei întâlniri vor fi mai mult sau mai puțin aceleași: criza energetică, implementarea și eventuala actualizare a PNRR, sprijinul față de Ucraina, inclusiv militar ("suntem gata să evaluăm" nevoile de arme ale Kievului, asigură și ministrul Apărării, Guido Crosetto).

Discuții cu președinta Comisiei Europene

Este posibil să fie abordată și problema nerezolvată a gestionării migranților (dacă o navă ONG arborează steag german "ori Germania o recunoaște, ori devine navă-pirat", spune Meloni printre altele în cartea "Marea furtună"). Și, cel mai probabil, va avea loc și o primă discuție cu președinta Comisiei Europene pe tema finanțelor publice și a reformei Pactului de Stabilitate, în legătură cu care se va pune accent pe convergențele cu Parisul și Berlinul (nu întâmplător prima întâlnire a ministrului Economiei, Giancarlo Giorgetti, va fi cu Bruno Le Maire, săptămâna viitoare).

Este nevoie de a găsi resurse, de a conveni asupra spațiilor deficitare care pot fi folosite, pentru că banii "sunt puțini", recunoaște Meloni, care va prezida Consiliul de Miniștri, pentru a integra Nota de Actualizare a Documentului de Economie și Finanțte (NADEF) și va trebui "să acopere în mare parte reducerea facturilor", așteptând ca țările UE să cadă de acord și să implementeze acțiuni comune pentru a stopa maxi-creșterile prețurilor la energie, de la plafonul de preț la gaz până la decuplarea dintre prețul metanului și al energiei electrice, asupra căruia Executivul, repetă Meloni, este gata să meargă mai departe și singur, pentru a pune capăt "speculațiilor".

sursa: RADOR/ansa.it