Liderul Pro România, Victor Ponta, face totul pentru a slăbi PSD – racolează pe rupte parlamentari și organizații, pune sub semnul întrebării majoritatea parlamentară, îi solicită lui Tăriceanu să iasă de la guvernare, vizează spargerea electoratului social-democrat– așteptând ca Viorica Dăncilă să calce strâmb și să nu reușească să intre în finala bătăliei pentru Cotroceni, pentru a reveni la butoanele PSD. Desigur, Victor Ponta nu este singurul care vrea tronul Vioricăi Dăncilă, în condițiile în care Gabriela Firea se „încălzește” tot pentru o astfel de lovitură de partid.

Ruperea electoratului tradițional al social-democraților

Atât în public cât și în spatele ușilor închise, Ioan Rus, Mihai Tudose și Adrian Țuțuianu s-au opus cu vehemență oricărei reînhăitări oficiale cu PSD, susținând că așa ceva ar îngropa în fașă Pro România, care a reușit să intre în Parlamentul European doar pentru că a reușit să rupă segmente din electoratul tradițional al PSD. De altfel, Pro România nu este altceva decât un soi de PSD 2, având în vedere atât formula de conducere cât și istoricul celor mai cunoscute figuri din preajma lui Ponta.

Țintele premierului

Prin negocierile cu Ponta – deja eșuate-Viorica Dăncilă a încercat, potrivit surselor „Evenimentului zilei” să atingă două obiective: pe de o parte, să descurajeze o candidatură la Cotroceni a europarlamentarei Corina Crețu, întrucât această candidatură se va adresa electoratului PSD, și, pe de altă parte, să încerce să cârpească mult trâmbițata majoritate parlamentară ajunsă, acum decisiv, la mâna UDMR. În urma recentelor declarații belicoase din Pro România, este evident că Dăncilă și-a ratat agenda persoanlă în tratativele cu Ponta.

 Jocul lui Tăriceanu

Potrivit surselor EVZ, și Călin PopescuTăriceanu s-a folosit de negocierile cu Pro România pentru a-i forța mâna Vioricăi Dăncilă, solicitând mai multe ministere și propunând ceea ce social-democrații deja: aducerea Pro România la guvernare, în toamnă. Cu toate acestea, în urma declarațiilor acide emise de baronii Mihai Tudose și Adrian Țuțuianu, liderii reuniți în recentul CEx au hotărât că nu vor avea încredere în Victor Ponta și în foștii lor colegi migrați la Pro România. Regizând o alianță cu Pro România, Călin Popescu-Tăriceanu a forțat-o pe Viorica Dăncilă să se gândească la unele concesii guvernamentale.

Atac la baionetă

Victor Ponta a fost mereu un critic acid la adresa PSD, cu un puseu în perioada Dragnea. Apoi s-a mai potolit, însă ieri a fost necruțător și spune că partidul al cărui lider a fost a guvernat pentru baroni, care au făcut ca datoria externă a României să ajungă la 4, 25 miliarde de euro. „Aceștia sunt banii pe care i-au furat și i-au prăpădit baronii, mafioții, stăneștii și olguții, slugile răspopite ale lui Dragnea – toți care o țin de fire pe marioneta Veorica!

4,25 miliarde de euro care vor fi plătiți de români! Și ei cred că scapă așa??? Ei cred că îi aduc la guvernare pe PNL și USR și își văd liniștiți de banii furați. Să le dovedim că nu va fi așa!”, a amenințat Ponta.