Ca să trăieşti cu 10 ani mai mult, mănâncă orez şi fructe de mare
- Adam Popescu
- 1 iulie 2008, 03:00
Unul dintre cei mai importanţi cercetători în longevitate, Yukio Yamori, îţi recomandă să consumi din belşug alimente precum orez, fructe de mare, peşte şi soia.
Consumul zilnic de peşte şi soia îţi poate prelungi viaţa cu un deceniu, susţine unul dintre cei mai cunoscuţi cercetători în longevitate din lume. Profesorul japonez Yukio Yamori, care a susţinut o conferinţă săptămâna trecută la reşedinţa ambasadorului Japoniei în România, şi-a formulat teoriile după ce a studiat obiceiurile alimentare din 58 de regiuni din 25 de ţări.
Tot el a propus o nouă piramidă alimentară, care are la bază orezul, algele de mare şi legumele. Chiar dacă nu ai rude care au trăit un secol, poţi să atingi 100 de ani printr-o alimentaţie echilibrată în peşte, soia şi orez fiert, peste care nu adaugi deloc sare, apreciază profesorul Yamori. „S-a demonstrat că o cantitate mai mică de şase grame pe zi de sare, pe care o putem lua numai din alimente, scade riscul atacului cerebral“, subliniază profesorul. Carnea sărată scurtează viaţa
În urma studierii obiceiurilor alimentare ale populaţiei din Okinawa (Japonia), cea mai longevivă din întreaga lume, profesorul a observat că durata ridicată de viaţă se datora consumului de carne fiartă şi uscată, brânză şi iaurt.
La celălalt pol se situau brazilienii, care au o speranţă de viaţă foarte redusă. „Carnea este ieftină în această ţară şi, drept urmare, se consumă în fiecare zi, după ce a fost bine sărată. Combinaţia de grăsimi cu sare creşte absorbţia acizilor graşi şi grăbeşte apariţia arteriosclerozei“, menţionează Yukio Yamori. Sfatul acestuia este să înlocuieşti carnea de porc sau vită cu peşte, din care ar trebui să se consume 100 de grame zilnic.
Potrivit expertului, consumul de peşte fluidizează sângele şi îmbunătăţeşte circulaţia sanguină. Izoflavonii din soia scad tensiunea
În rândul alimentelor care cresc speranţa de viaţă se numără şi produsele care conţin substanţe cu un efect asemănător estrogenului, hormonul feminin. Este vorba despre soia, care conţine izoflavoni. Aceştia îmbunătăţesc circulaţia sângelui şi scad tensiunea.
Pe de altă parte, au o acţiune benefică asupra pielii. „Într-unul din studii, am dat să mănânce germeni de soia unor femele şobolani fără ovare. Am observat că tensiunea le-a scăzut şi nu s-au mai îngrăşat“, subliniază specialistul în longevitate. În plus, consumul ridicat de soia scade riscul apariţiei tumorilor, în special la sân şi prostată. CV Profesorul Yukio Yamori > Director al Centrului Internaţional de Cercetare pentru Prevenirea Bolilor Cardiovasculare din Kyoto, Japonia; > Doctor emeritus al Universităţii din Lyon, Franţa; > Numit „patologul aventurier“, profesorul a călătorit, începând din 1985, în 25 de ţări împreună cu o echipă de cercetători de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii în căutarea „secretului longevităţii“; > Autor şi coautor al numeroase cărţi şi studii referitoare la hipertensiune, afecţiuni coronariene, alimentaţie, longevitate etc.