Fii actor într-un film de aventură! Sport extrem pe râurile româneşti
- Raluca Florescu
- 26 martie 2012, 12:51
Coborârile pe albii de râu cu bărci gonflabile sau cu caiacul au intrat, în ultimii ani, în preferinţele românilor. Preţul unei şedinţe porneşte de la 25 de euro.
Bistriţa, Mureşul, Cerna, Jiul şi Buzăul sunt principalele râuri pe care se practică la noi sporturile de ape repezi. Fie că e vorba de canioning, coborâri cu caiacul sau rafting, acestea atrag an de an tot mai mulţi români care atunci când ies în aer liber vor ceva mai mult decât o "grătăreală", după cum spune Alexandru Pop, partener în cadrul Team Adventure, firmă care organizează pentru amatori coborâri pe râu.
Raftingul, care constă în coborâri pe râu în bărci gonflabile, în grupuri de cinci-şase persoane, este cel mai apreciat dintre acestea şi nu necesită pregătire anterioară.
Accesibil amatorilor
De asemenea, canioningul, care presupune mersul prin albia râului şi chiar coborâri pe coardă în cascadă, este accesibil persoanelor fără experienţă. Firul pe care se coboară este fixat în vârful cascadei de un copac sau de o stâncă. Coborârea se face de unul singur sau cu însoţitor, în funcţie de dificultate.
Din cele trei, foarte dificile sunt coborârile cu caiacul, care necesită practică anterioara. "Raftingul foloseşte bărci mari, în care se află mai multe persoane şi întotdeauna un însoţitor de grup. Stabilitatea este incomparabil mai bună decât la coborârile cu caiacul, unde turiştii sunt pe cont propriu, singuri în barcă", spune Pop. Rafting pe Jiu şi Buzău
Sezonul începe odată cu topirea zăpezii şi se încheie în preajma iernii. Reprezentantul Team Adventure spune că râul Buzău oferă unele din cele mai bune condiţii din ţară pentru coborâri.
"Debitul este controlat aici de o hidrocentrală. Toate coborârile pot fi sincronizate cu programul acesteia, deci debitul este foarte bun", explică Pop.
O coborâre pe acest râu durează circa două ore, în care sunt parcurşi zece kilometri. Dacă se adaugă şi timpul afectat echipării, se ajunge la circa trei ore.
În ţară, Buzăul şi Jiul sunt râurile cu trasee mai dificile, Mureşul fiind destinat coborârilor uşoare.
Cel mai lung traseu pe care Outdoor Experience, o altă firmă specializată în turism de aventură, organizează coborâri, este pe râul Mureş. Acesta are o lungime de 25 de kilometri. Este un traseu uşor, spune Komaromi Reka, partener în cadrul firmei. Potrivit acesteia, coborârile au grade de dificultate de la unu la şase.
Cele mai dificile trasee din România au gradul trei plus. În opinia reprezentantului Outdoor Experience, cel mai tehnic râu de la noi este Cerna. De la 25 de euro în sus
Clienţii cumpără atât pachete individuale, dar şi de grup, acestea din urmă fiind destinate în special sesiunilor de teambuilding. Cele mai solicitate trasee în 2011 au fost cele pe râul Buzău, iar în 2010, cele pe Jiu. De asemenea, foarte solicitat a fost anul trecut şi râul Mureş.
Costul unei coborâri de rafting de două ore este de 25 - 50 de euro, potrivit lui Alexandru Pop. Echipamentul, asigurat de firma organizatoare, constă în costume de neopren.
DIFICIL. Coborârile cu caiacul sunt indicate celor care au experiență în practicarea acestui sport FOTO:TEAM ADVENTURE