Buze umflate la Bruxelles: BERE și CARTOFI PRĂJIȚI în loc de „Brexit”

Buze umflate la Bruxelles: BERE și CARTOFI PRĂJIȚI în loc de „Brexit”

Summit-ul UE de la Bruxelles privind un acord asupra Brexitului s-a încheiat cu un blocaj total: ceilalți 27 de lideri europeni așteaptă mișcarea Londrei.

Patru lideri europeni au ajuns miercuri seara târziu, în centrul istoric al Bruxelles-ului, pentru a mânca cartofi prăjiți și a bea bere. Populismul UE dă pe dinafară din birouri și iese în stradă.

„Chiar dacă suntem politicieni, suntem și oameni. Și relațiile umane sunt foarte importante dupî un summit”, a declarar joi luxemburghezul Xavier Bettel, vorbind despre escapada sa noctură cu cancelara Angela Merkel, cu președintele francez Emmanuel Macron și cu premierul belgian Charles Michel.

Degeaba sunt relațiile umane importante, dacă Theresa May a plecat de la summit cu mâinile goale: Consiliul European s-a încheiat joi cu constatarea blocajului privind Brexitul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Liderii celor 27 de țări europene nu i-au făcut nici o propunere nouă premierei britanice, cu excepția prelungirii perioadei de tranziție, la care Jean-Claude Juncker s-a arătat foarte favorabil.

Totuși, această propunere nu rezolvă miezul problemei: chestiunea frontierei dintre Irlanda și Irlanda de Nord. Mai mult, ceilalți lideri europeni nu au oferit nici un orizont de timp, de vreme ce nu au convocat un nou summit în noiembrie, așa cum se aștepta.

Negocatorului șef al UE, Michel Barnier, îi revine exclusiv sarcina de a spune când trebuie convocat un nou summit pe tema Brexitului. Adică în ce moment va considera aceasta că Theresa May a făcut o propunere suficient de satisfăcătoare.

Retorica a fost foarte deosebită de realitatea sumbră: liderii europeni au declarat la unison că sunt încrezători în posibilitatea ajungerii la un acord și că au decis să continue dialogul într-un „spirit pozitiv”.

Nici măcar propunerea prelungirii perioadei de tranziție post-Brexit nu este atât de miraculoasă cum a fost prezentată: în acest moment, perioada aceasta ar trebui să fie între 29 martie 2019 și 31 decembrie 2020.

O prelungire cu un an nu poate interveni decât dacă britanicii acceptă în primul rând principiul „backstop”, plasa de siguranță, adică rezolvarea problemei frontierei irlandeze, care trebuie să figureze în acord.

Theresa May nu a respins cu totul propunerea, ceea ce a declanțat la Londra fulgere și tunete la adresa ei.