Comisarul european Marcos Sefcovic, audiat de Cristian Bușoi în PE. Îngrijorare din cauza Slovaciei

Comisarul european Marcos Sefcovic, audiat de Cristian Bușoi în PE. Îngrijorare din cauza SlovacieiSursa: Facebook/ Cristian Bușoi

Într-un mesaj transmis pe canalul de comunicare Facebook, europarlamentarul liberal Cristian Bușoi prin poziția pe care o ocupă în cadrul Comisiei ITRE din Parlamentul European l-a audiat pe comisarul pentru Pactul Verde, Maros Sefcovic.

Maros Sefcovic a preluat funcția de la Frans Timmermans, care a părăsit funcția pentru a candida la alegerile din Olanda.

Cristian Bușoi despre securitatea energetică a Europei

În cadrul audierilor, Cristian Bușoi a ridicat problema securității energetice a Uniunii și a prețurilor la energie ca urmare a conflictului din Ucraina.

„Am solicitat comisarului pentru Pactul Verde, Maroš Šefčovič, atenție sporită pentru Fondul de Modernizare, Proiectele de interes comun și, mai ales, pentru interconexiunile de gaz

Comisia ENVI, cu participarea comisiilor ITRE, TRAN și AGRI din Parlamentul European l-au audiat în această dimineață pe Maroš Šefčovič, vicepreședintele executiv al Comisiei European, care și-a asumat responsabilitatea pentru Pactul Verde European. Această schimbare a venit ca urmare a demisiei lui Frans Timmermans din funcția de vicepreședinte executiv al Comisiei responsabil cu Pactul Verde. Acesta va candida la alegerile generale din Olanda.

În calitate de președinte al Comisiei ITRE am adresat comisarului Šefčovič o serie de întrebări referitoare la securitatea energetică a UE, prețurile ridicate la energie, în contextul războiului din Ucraina și transformarea sistemului nostru energetic”, a precizat Bușoi.

„Europa are nevoie de modificarea sistemelor energetice”

În accepțiunea liberalului Bușoi, prin obiectivele asumate în programul Green Deal, Europa are nevoie de o modificare fără precedent a sistemelor energetice. În contextul războiului din Ucraina, continentul european se confruntă cu carențe în aprovizionarea cu energie electrică fapt ce face prețul energiei să crească, iar acest lucru pune presiune suplimentară asupra industriilor slăbite.

„Pentru a atinge obiectivele Green Deal, avem nevoie de o transformare fără precedent a sistemelor noastre energetice. Comisia ITRE, pe care o conduc în Parlamentul European, este un puternic susținător al surselor regenerabile de energie, al tehnologiilor curate și al eficienței energetice. În contextul războiului neprovocat pornit de Rusia în Ucraina, întâmpinăm întreruperi în securitatea aprovizionării și prețuri mari la electricitate, ceea ce pune o povară și mai mare asupra industriilor noastre deja slăbite și provocate”.

Soluțiile prezentate de Cristian Bușoi

Cu aceste date pe mase, Cristian Bușoi apreciază că se impune creșterea potențialului pe care îl au captarea, stocarea și utilizarea carbonului. Totodată, este de bun augur susținerea tehnologiilor cu hidrogen și emisii scăzute de carbon. În același registru, eurodeputatul român a cerut garanții de la comisarul Sefcovic cum că obiectivele Repower Eu rămân în continuare o țintă a Comisiei Europene.

Pe fondul climatului politic din Slovacia, Bușoi i-a atras atenția comisarului că măsurile punitive aplicate Rusiei nu trebuie ridicate. Asta în contextul în care alegerile parlamentare slovace au fost câștigate de Robert Fico, susținător al președintelui Vladimir Putin.

„I-am transmis comisarului Maroš Šefčovič că în opinia mea pentru a ne atinge obiectivele climatice este necesar să deblocăm întregul potențial al captării, utilizării și stocării carbonului (CCUS) și să fim mai fermi în susținerea tehnologiilor cu hidrogen cu emisii scăzute de carbon.

Am cerut, de asemenea, sa ne ofere garanții ca obiectivele Repower EU și noile sancțiuni în domeniul energiei împotriva Rusiei nu vor fi în pericol, în contextul în care în Slovacia a câștigat Robert Fico”,a mai spus europarlamentarul Bușoi.

Crisitan Bușoi i-a sugerat comisarului Sefcovic să acorde mai multă atenție proiectelor de modernizare și a interconexiunilor de gaze care pot facilita atingerea obiectivelor prevăzute în Green Deal.

„Am subliniat, de asemenea, că trebuie să fim conștienți de importanța Fondului de modernizare, a Proiectelor de interes comun și mai ales a interconexiunilor de gaze care la un moment dat pot fi folosite pentru transportul hidrogenului și am solicitat comisarului Šefčovič să acorde mai multă atenție acestor proiecte pentru a accelera desfășurarea unei tranziții juste către industria cu emisii zero de carbon”, a transmis pe Facebook, Cristian Bușoi.