Bunicii grijulii îi fac pe nepoţi mai deştepţi

Bunicii grijulii îi fac pe nepoţi mai deştepţi

Bunicii joacă un rol extrem de important în vieţile nepoţilor, contribuind la dezvoltarea acestora prin activităţi simple, precum cititul unei poveşti, gătitul sau mersul la cumpărături împreună, relevă un studiu finanţat de guvernul Australiei şi citat de agenţia Reuters.

Timp de patru ani, autorii studiului „Crescând în Australia“ au evaluat dezvoltarea psihică şi cognitivă a copiilor din peste 10.000 de familii. Cercetătorii australieni au descoperit că micuţii cu vârste cuprinse între 3 şi 19 luni aflaţi în grija părinţilor, dar şi a bunicilor sau a unor alţi membri ai familiei au obţinut calificate mai bune în ceea ce priveşte capacitatea de învăţare decât restul copiilor de aceeaşi vârstă. „Acest nou studiu demonstrează ce rol decisiv joacă bunicii în dezvoltarea copiilor. Ştim din acest studiu cât de important este pentru dezvoltarea unui copil să petreacă zilnic cât mai mult timp citind şi jucându-se cu alţi copii“, spune ministrul australian al familiei, locuinţelor şi serviciilor comunitare, Jenny Macklin.

Dacă, din nefericire, bunicul şi bunica nu au timp să stea cu nepoţii, părinţilor care petrec foarte mult timp la serviciu li se recomandă să opteze pentru „programe educaţionale timpurii“. Aşa cum era de aşteptat, s-a constatat încă o dată că toţi copii care citesc mult - singuri sau împreună cu unul dintre părinţi - şi se uită mai puţin la televizor au avut cele mai bune rezultate la testele incluse în studiul naţional demarat de cercetătorii australieni în anul 2004.

Ne puteți urmări și pe Google News