Bulgarii au reușit să atragă mai mulți turiști. Hotelierii români au pierdut din criza turcească

Bulgarii au reușit să atragă mai mulți turiști. Hotelierii români au pierdut din criza turcească

Vecinii noștri din sud își freacă mâinile de bucurie anul acesta, întrucât numărul turiștilor străini le-a crescut considerabil

Hotelierii de la sud de Dunăre au motive de optimism. Bulgarii au profitat din plin de relaţiile tensionate dintre Rusia şi Turcia, atrăgând o bună parte din milioanele de turişti ruşi care şi-au căutat o alternativă pentru petrecerea vacanţei. Asociațiile noastre patronale din domeniu, care în ianuarie au fost la Moscova să promoveze România, visând avioane sau autocare pline cu turiști ruși cu bani, flutură din mâini a pagubă, uitându-se peste gard la vecini.

2 la 1 pentru vecini

Aproape două milioane de turişti străini au vizitat Bulgaria în primele cinci luni ale acestui an, ceea ce reprezintă o creştere de circa 14% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor oficiale citate de site-ul Novinite.

După numărul vizelor acordate, pe turişti ruşi creşterea a fost de 30%. De asemenea, analizele lor indică o majorare de 20% a numărului de vizitatori din Germania și Polonia, în timp ce pentru turiștii israelieni procentul de creștere este estimat să se ridice la 15%. Autorităţile de la sud de Dunăre estimează că va fi un an excepţional şi pentru litoralul bulgăresc, care a reuşit să atragă cu 10% mai mulţi turişti turci.

Rușii iau greu vize de România

La noi, singurele date oficiale sunt cele furnizate de Institutul Naţional de Satistică. Potrivit acestora, şi în România numărul turiştilor străini a crescut cu 15%, în primele cinci luni, dar nu reprezintă nici jumătate din câţi s-au dus la bulgari. Astfel, în unitățile de cazare românești s-au înregistrat 846.600 de turiști străini.

Chiar dacă hotelierii de pe litoral se laudă cu un an foarte bun, creşterea vine mai ales din turismul intern, întrucât mulţi români au preferat să îşi facă concediile în ţară, din cauza situaţiei imprevizibile din alte state, mai ales din Turcia, o destinaţie favorită de vacanţă.

„Am încercat să îi atragem pe ruși, dar nu a ieșit nimic. Ei nu vin în România pe litoral, ci pe alte destinații – balneare, nordul Moldovei”, ne-a declarat Dragoş Răducan, reprezentant al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Potrivit acestuia, pentru ruşi e în primul rând foarte complicat de obţinut viza. „La bulgari, o obţin la graniţă. La noi, trebuie să meargă mii de kilometri până la cel mai apropiat consulat, unde sunt refuzaţi”, a explicat Răducan.

El a adăugat că s-a remarcat însă o creştere a numărului de turişti germani, polonezi sau israelieni, dar abia la sfârşitul sezonului estival se va trage linie.

Rușii nu găsesc la noi servicii de lux și all inclusive

Ciprian Enea, consultant în turism, spune că rușii sunt mari iubitori de lux, de hoteluri de 5 stele, de servicii all inclusive sau ultra all inclusive, pentru care nu găsesc prea multe oferte în România.

„Era suficient ca măcar 50- 100.000 de turişti ruşi să vină, s-ar fi simţit, dar nici măcar câteva procente din ei nu au simţit nevoia să înlocuiască hotelurile din Turcia cu cele de la noi. Nouă ne-a pierit entuziasmul”, a spus acesta.

El a explicat că, în condiţiile în care alţii se pot lăuda cu ape mai limpezi, plaje mai mari, nouă ne lipseşte încă o staţiune de cinci stele, cu infrastructură bine pusă la punct şi locuri de distracţie moderne, astfel încât să fim o piaţă interesantă pentru tour operatorii cu volume mari.

Enea a adăugat că sunt multe oferte speciale pe litoral, ceea ce „nu e un semn de prosperitate în piață.” „Când ai asemenea oferte în plin sezon, înseamnă că ai camere goale”, spune el. Totuşi, e prea devreme să tragem concluzii privind succesul acestui sezon estival, a adăugat Enea.

În rest, „unde avem produse unicat, începem să scoatem timid capul în turismul european”, a completat consultantul.