Bulgaria va beneficia de interdicția pentru importul de cereale din Ucraina până pe 15 septembrie

Bulgaria va beneficia de interdicția pentru importul de cereale din Ucraina până pe 15 septembrieSursa: Dreamstime.com

 Bulgaria și alte patru țări europene vor putea beneficia de interdicția de import de cereale ucrainene până la 15 septembrie. Acest lucru a fost decis de Comisia Europeană, cu câteva ore înainte ca restricțiile actuale, care au fost introduse pe 2 mai, să expire.

 

Bulgaria, Polonia, Slovacia, Ungaria și România nu vor permite importuri din Ucraina de grâu, porumb, rapiță și floarea soarelui, pentru a-și ajuta proprii producători ale căror produse nu pot fi vândute din cauza prețurilor ucrainene mai competitive, scrie Dnevnik.

La 25 mai, Kiev a primit o prelungire cu încă un an a importurilor de mărfuri scutite de taxe vamale pe piața europeană, ca expresie a solidarității față de dificultățile financiare și logistice cauzate de războiul declanșat de Rusia la 24 februarie 2022.

Potrivit Comisiei Europene, restricțiile temporare la importul unor bunuri agricole din Ucraina sunt încă necesare din cauza lipsei unor spații suficiente de depozitare a cerealelor înainte de a culege noua recoltă în cele cinci țări. Dacă tranzitul mărfurilor ucrainene este împiedicat de cerințe nejustificate în una sau mai multe dintre cele cinci țări, Comisia își va reevalua decizia, avertizează Bruxelles.

Cele cinci țări care sunt cele mai afectate de creșterea importurilor de alimente ucrainene în UE au insistat ca restricțiile să dureze până la sfârșitul anului, dar Comisia Europeană a preferat să le prelungească până la strângerea recoltei, citând statistici care arată că importurile ucrainene au scăzut de la începutul anului.

Compensații pentru fermieri

Odată cu interdicția, UE a alocat și 156 de milioane de euro din rezerva sa de criză celor cinci țări pentru a-i compensa pe fermieri pentru daunele suportate. Din această sumă, 26 de milioane de euro au fost alocate Bulgariei. Pentru a transfera banii, Comisia Europeană a cerut autorităților naționale să stabilească criterii și plafoane pentru o repartizare echitabilă a ajutorului.

Luni, un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat că fermierii din cele cinci țări afectate de importurile ucrainene nu au primit despăgubirile convenite de la UE, deoarece Ungaria nu a ridicat încă măsurile unilaterale împotriva importurilor ucrainene, iar asta este o condiție prealabilă pentru accesarea banilor. Termenul stabilit de Comisia Europeană pentru despăgubirile acordate fermierilor afectați expiră în luna septembrie. (Traducerea: Mirela Petrescu/Rador).

Ne puteți urmări și pe Google News