Prețurile la grâu și la porumb au explodat după distrugerea barajului din Ucraina
- David Marinescu
- 6 iunie 2023, 21:15
Prețul grâului și al porumbului a crescut marți dimineață, după ce distrugerea barajului din Ucraina a stârnit îngrijorare cu privire la aprovizionarea cu alimente la nivel mondial.
Prețul grâului a crescut cu 2,4% la începutul tranzacțiilor de marți de la Chicago Mercantile Exchange. Costul porumbului a crescut cu peste 1%, iar ovăzul a câștigat 0,73%, potrivit Sky News.
În zona din sudul Ucrainei care se confruntă cu inundații uriașe în urma distrugerii barajului Hidrocentralei Kahovka se afla numeroase terenuri agricole.
De ce a fost distrus barajul
Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a afirmat marţi că, potrivit datelor existente, Rusia probabil este responsabilă de atacul asupra unui baraj din sud-estul Ucrainei, scopul fiind oprirea contraofensivei ucrainene. „Atacul asupra barajului este un lucru de care noi ne temeam de mult timp, iar acum s-a întâmplat. Din ceea ce putem presupune acum, este o agresiune a părţii ruse, pentru a opri ofensiva ucraineană de apărare a ţării", a afirmat Olaf Scholz într-un interviu acordat postului RTL, potrivit site-ului Tagesschau.de.
În schimb, Annalena Baerbock, ministrul german de Externe, a afirmat că Rusia este responsabilă în general, din cauza lansării invaziei militare, pentru situaţia din Ucraina, inclusiv pentru atacul asupra barajului unei hidrocentrale din regiunea Herson, pe care Moscova îl atribuie Kievului. „Un baraj situat în apropierea unei centrale nucleare este folosit abuziv ca armă de război şi sunt puse în pericol vieţi omeneşti. Pentru aceste catastrofe asupra mediului şi oamenilor există un singur responsabil: războiul de agresiune ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei”, a afirmat Annalena Baerbock în cursul unei vizite în America de Sud, fără a preciza cine a atacat efectiv barajul.
Kievul a atribuit Rusiei atacul asupra barajului Hidrocentralei Kahovka
Conform autorităţilor ucrainene, orăşelul Nova Kahovka şi alte 23 de localităţi rurale au fost inundate. „Atacul asupra barajului demonstrează încă o dată brutalitatea războiului Rusiei. Este un act scandalos, care pune în pericol mii de civili şi generează daune grave asupra mediului înconjurător”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Barajul Hidrocentralei Kahovka se află pe Fluviul Nipru, în regiunea ucraineană Herson, şi este sub ocupaţia forţelor militare ruse. În acest context, Rusia a atribuit Ucrainei atacul, care ar avea rolul afectării zonelor sub ocupaţie rusă, inclusiv perturbării alimentării cu electricitate a regiunii Crimeea, anexată de Rusia din 2014. "Transmitem clar că este vorba de un act de sabotaj comis de partea ucraineană, orchestrat şi comis de regimul de la Kiev", a acuzat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.