Bulgaria se împiedică de Rusia în Marea Neagră. Acuzațiile oficialilor de la Sofia

Bulgaria se împiedică de Rusia în Marea Neagră. Acuzațiile oficialilor de la Sofia

Bulgaria are o mare problemă în ultima perioadă și se plânge că nu poate să caute gaz în Marea Neagră, din cauza Rusiei, aflate în război cu Ucraina.

Rusia este o țară la Marea Neagră și este în război, iar asta afectează și Bulgaria. Pentru a intra în zona noastră economică exclusivă, explicația este că fac exerciții. Aceste exerciții ar trebui să se desfășoare pentru o perioadă scurtă de timp - o săptămână sau 10 zile, în acest caz deja s-au prelungit la 20 de zile. Vom vedea ce se va întâmplă în continuare”, a comentat recent ministrul bulgar al apărării, Todor Tagarev, pentru postul bulgar de televiziune bTv. Spusele sale făceau referire la exercițiului naval anunțat de Rusia în Marea Neagră, care afectează și apele ce intră în zona economică bulgară.

La sfârșitul lunii iulie, Rusia a desemnat o nouă zonă de avertizare pentru exerciții, care se află în zona economică exclusivă a Bulgariei. Atunci, Ministerul Apărării de la Sofia a ieșit cu o poziție conform căreia aceasta nu este o practică bună. Potrivit afirmațiilor sale, deocamdată exercițiul nu este o problemă pentru coridoarele de transport, dar ar fi o problemă dacă Bulgaria ar dori să trimită o echipă care să exploreze zăcămintele de gaze.

Bulgaria are probleme din cauza Rusiei în Marea Neagră

„Există multe astfel de site-uri. Acesta nu este un site oficial, nu este susținut de autoritățile ucrainene. Acolo nu există niciun fel de amenințări directe la adresa persoanelor care sunt incluse în liste”, a spus Tagarev despre o listă de nume, în care sunt și bulgari, de pe site-ul ucrainean Peacemaker, menționați ca „dușmani ai Ucrainei” de către postul bulgar de televiziune bTv.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe listă figurează vicepreședintele parlamentului bulgar, Kristian Vigenin, de la Partidul Socialist Bulgar (BSP), deputatul de la BSP Borislav Guțanov, fostul lider al BSP și președinte al Bulgariei, Gheorghi Pârvanov, jurnalişti, oameni de știință și actori. Din cauza listei, directorii serviciilor speciale au fost audiați în parlament în luna iulie. Președintele bulgar Rumen Radev a reproșat recent Guvernului de la Sofia că nu a reacționat la această listă.

„Reacția față de acești oameni în țara noastră este mult mai puternică, pentru că aici sunt mult mai cunoscuți. Ca regulă, aceștia sunt oameni care manipulează în permanență opinia publică în interes pro-rus. (…) Cazul este rostogolit în mod deliberat în presă pentru a-și face reclamă acești jurnaliști, care oricum lucrează împotriva intereselor Bulgariei”, a comentat ministrul bulgar al apărării.

Din spusele lui Tagarev a reieșit clar că Bulgaria așteaptă să fie despăgubită pentru ultimul ajutor pe care l-a trimis Ucrainei. Acest lucru se va întâmpla până în 2025 prin Mecanismul European pentru Pace. „Noi am primit deja compensații pentru o parte a ajutorului neletal. Ne așteptăm să primim în curând pentru luna decembrie, iar ceea ce am dat acum poate vom aștepta până în 2025. Am trimis lucruri de care Ucraina are nevoie, pe care le avem în depozitele noastre, care sunt în stare bună, dar deja gata de ieșire din garanție. Pur pragmatic, noi ajutăm Ucraina, dar și propria noastră securitate”, a precizat ministrul bulgar al apărării.

sursa: RADOR  /24chasa.bg