Bulgaria, cea mai mare pondere a economiei subterane din UE

Bulgaria, cea mai mare pondere a economiei subterane din UE Bulgaria, cea mai mare pondere a economiei subterane din UE / Sursa: Arhiva EVZ

Bulgaria are cea mai mare pondere a economiei subterane din UE, potrivit unui studiu realizat de Departamentul pentru Politici Economice și Științifice și Politici privind Calitatea Vieții.

Sectorul ilegal în economia bulgară reprezintă aproximativ 33,1% din Produsul Intern Brut (PIB) oficial al țării, ceea ce reprezintă cel mai mare procent în Uniunea Europeană, scrie publicația bulgară Duma.

Cât reprezintă economia informală din PIB, în Bulgaria

Datele fac parte dintr-un studiu realizat de Departamentul pentru Politici Economice și Științifice și Politici privind Calitatea Vieții. Acesta a fost comandat de Parlamentul European. Potrivit datelor Asociației Bulgare a Capitalului Industrial, economia informală în Bulgaria este de 22%.

Croația și România completează podiumul

La mică distanță de Bulgaria, studiul plasează Croația, al cărei sector gri este estimat la 29,7% din PIB-ul țării, iar România ocupă locul al treilea, cu un rezultat semnificativ mai scăzut - 19% din PIB-ul țării este în economia gri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Datele pentru Bulgaria arată că ponderea economiei gri în țară a scăzut față de 2003, când a fost la un nivel record de 35,9% din PIB, dar în ultimii ani a crescut față de cel mai scăzut punct al răspândirii sectorului gri din 2017 - 29,6%.

Povara fiscală, cauza economiei subterane

Raportul menționează că, dacă principala cauză a economiei subterane în țări precum Germania, Austria și Danemarca poate fi căutată în povara fiscală directă și indirectă, în state precum România, Italia și Grecia factorii determinanți sunt nivelul ridicat de angajare individuală, somajul si atitudinea față de impozite, în mod concret față de TVA.

Analiza concluzionează că este de o importanță primordială să înțelegem că crearea de valoare suplimentară pentru economia formală poate fi realizată în primul rând prin oficializarea economiei subterane.

Ce poate face Bulgaria

„Lupta împotriva economiei subterane este mai eficientă atunci când activitățile ilegale sunt mutate din sectorul informal în cel formal al economiei, mai degrabă decât atunci când sunt eliminate”, precizează autorii studiului.

Potrivit acestora, lipsa de încredere în funcționarii publici, calitatea proastă a legislației de afaceri, politica fiscală, precum și sprijinul statului pentru antreprenori, alături de contribuții sociale relativ mari, corupție, instabilitate politică, impozitarea relativ ridicată și incertitudinea în ceea ce privește politicile de reglementare - toate acestea contribuie la creșterea economiei informale în Bulgaria.

 

Traducerea: Mirela Petrescu/ RADOR RADIO ROMÂNIA/pmirela/cciulu