Bulgaria: Parlamentul va întoarce guvernului decizia privind ajutorul militar acordat Ucrainei

Bulgaria: Parlamentul va întoarce guvernului decizia privind ajutorul militar acordat Ucrainei Sursă: Vladimir Zhuravlev | Dreamstime.com

Consiliul de coaliție nu a dus la o schimbare a pozițiilor anunțate anterior ale partenerilor de la guvernare de la Sofia, iar aceștia nu au căzut de acord asupra unei decizii comune privind ajutorul militar acordat Ucrainei.

Potrivit informațiilor ziarului „Dnevnik”, toți au repetat cine pentru ce insistă pe subiect și au discutat și alte probleme de actualitate - cum ar fi aprovizionarea cu gaze și intermediarii. Deputații votează miercuri (4 mai) acordarea de asistență tehnico-militară și dacă nu există vreo schimbare de ultimă oră, aceasta este de așteptat să fie aprobată cu voturile a trei dintre partidele de guvernământ și a unei părți din opoziție.

Totuși, acest lucru nu va duce la dezintegrarea coaliției din cauza ultimatumului Partidului Socialist Bulgar (BSP), deoarece Parlamentul va returna decizia guvernului. Din declarațiile premierului Kiril Petkov, după vizita sa la Kiev, a rezultat clar că în acest stadiu Bulgaria va ajuta cu ceea ce președintele Volodimir Zelenski a cerut - repararea echipamentului militar.

Cu siguranță va fi o dezbatere în plen cu privire la textele hotărârii, dar apoi implementarea va depinde de guvern. Aceste mișcări vor asigura cel puțin un armistițiu temporar între pozițiile diametral opuse ale Bulgariei Democrate și BSP pe această temă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Niciunul dintre participanți nu a avut comentarii oficiale după Consiliul de coaliție, care s-a întrunit cu mai puțin de 24 de ore înainte de dezbaterea în plen și a durat mai bine de două ore. Marți, înainte de Consiliu, a avut loc o ședință a conducerii restrânse a BSP, ceea ce a confirmat de asemenea și că deputații formațiunii nu vor vota nimic care presupune trimitere

de arme. O cu totul altă poziție are GERB, care este gata să susțină orice decizie privind ajutorul militar.

Ce propunere va fi votată

Președintele Adunării Naționale de la Sofia, Nikola Minchev, de la Continuăm Schimbarea, a anunțat sâmbătă că pentru alocarea de ajutor militar din Bulgaria către Ucraina vor avea loc trei voturi separate în Parlament cu privire la propunerile partidelor Continuăm Schimbarea, GERB-UFD și Bulgaria Democrată. În proiectele de hotărâri ale ultimelor două se precizează în mod explicit că guvernului i se dă un mandat pentru a oferi asistență militaro-tehnică Ucrainei.

În propunerea formațiunii Continuăm Schimbarea, care a fost aprobată la ședința Comisiei de politică externă, textul este în prezent pentru „asistență tehnică în scop de apărare”. Totuși, la începutul acestei săptămâni, deputatul Kaloian Ikonomov de la Continuăm Schimbarea a anunțat că vor fi aduse modificări editoriale propunerii, care vor menționa în mod explicit „asistență militaro-tehnică”.

În același timp, însă, aceasta nu exclude și trimiterea de arme și muniție, deși potrivit spuselor premierului Kiril Petkov din interviul său pentru bTV, „nu arme vrea Zelenski de la noi”.

Dacă formațiunea care e titular de mandat își respectă declarația de a aduce modificări redacționale textului proiectului de hotărâre, există posibilitatea ca, după dezbaterea din Consiliul președinților de miercuri dimineață până la votul din plen, să fie admis doar proiectul de hotărâre al formațiunii Continuăm Schimbarea. Declarațiile de marți au fost însă că atât GERB, cât și Bulgaria Democrată vor insista ca cele trei decizii să fie examinate separat.

BSP, care a emis în repetate rânduri un ultimatum că dacă guvernul decide ca Bulgaria să ofere ajutor militar Ucrainei, Partidul Socialist va părăsi coaliția de guvernământ, a dezbătut poziția sa oficială câteva ore înainte de începerea Consiliului de coaliție. Potrivit surselor ziarului „Dnevnik”, la reuniunea conducerii restrânse și a grupului parlamentar s-a reafirmat poziția conform căreia BSP va vota împotriva trimiterii de ajutor militar.

Săptămâna trecută, reprezentanți ai coaliției de guvernământ l-au însoțit pe prim-ministrul Kirill Petkov într-o vizită la Kiev și s-au întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. BSP nu a trimis un reprezentant în delegația bulgară.

Până acum, viceprim-ministrul și lider al BSP a fost ferm în privința trimiterii de arme, dar în diferitele sale declarații publice au apărut nuanțe care i-au determinat pe reprezentanții formațiunii Continuăm Schimbarea, inclusiv pe premierul Kiril Petkov, precum și pe reprezentanții Bulgariei Democrate, să-și exprime convingerea că BSP nu va părăsi coaliția. (De exemplu, BSP nu mai insistă ca Bulgaria să nu mai trimită arme în Ucraina, ci să nu mai trimită „direct”. În afară de asta, în ultima sa declarație, Ninova a spus că BSP va părăsi coaliția dacă Consiliul de Miniștri ( nu Parlamentul ) va vota pentru ajutor militar pentru Ucraina.

Cum se va poziționa BSP la vot?

Înainte de votul din plen, forțele politice își mențin declarațiile anterioare. Continuăm Schimbarea a confirmat pentru „Dnevnik” că vor aduce modificări editoriale la proiectul lor de decizie, prin care vor menționa în mod explicit că Bulgaria va oferi asistență militaro-tehnică Ucrainei. Potrivit acestora, coaliția a ajuns la un consens în această chestiune. Deocamdată se știe cu siguranță că grupul parlamentar va vota „pentru” propunerea sa, după ce premierul Kiril Petkov a reafirmat poziția partidului, la sfârșitul săptămânii trecute.

(Declarația inițială era ca fiecare să voteze după cum dorește.) Cu toate acestea, nu se știe dacă reprezentanții titularului de mandat vor susține celelalte două decizii - ale Bulgariei Democrate și ale GERB.

Deocamdată, cei de la „Există un astfel de popor” precizează că, deși poziția partidului este „pentru” ajutor militar Ucrainei, deputații vor avea libertatea de a vota „după cum le dictează conștiința”. (Această teză a fost lansată în repetate rânduri de deputatul de la partidul lui Slavi Trifonov, Stanislav Balabanov).

În același timp, Bulgaria Democrată și-a menținut abordarea mai dură și nu și-a retras propunerea, care a fost înaintată parlamentului la 1 aprilie. După toate probabilitățile, acesta, precum și propunerea GERB, care este identică ca sens, vor fi susținute și de Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți, care a votat „pentru” în Comisia de politică externă.

Marți, parlamentarii GERB au reafirmat pentru „Dnevnik” că vor vota în favoarea „oricărui text care conține termenul „ajutor militar”. Partidul lui Boiko Borisov nu a omis criticile vizavi de noua idee a coaliției de a repara echipamentul militar al Ucrainei în Bulgaria. Potrivit acestora, măsura este „paliativă și inutilă”, întrucât echipamentul militar ucrainean este de origine rusă, iar din cauza includerii sale în lista țărilor neprietene Rusiei, Bulgaria va avea dificultăți în a-și procura piesele de schimb.(...)

Dacă partidele își vor respecta declarațiile făcute inițial, asta înseamnă că decizia de a acorda ajutor militar Ucrainei ar putea obține totuși o majoritate de 201 de voturi, cu condiția ca toate formațiunile care se declară pentru ajutor militar susțin una dintre decizii. Totuși, conform regulilor enunțate de Minchev, una dintre cele trei hotărâri poate trece cu cel puțin 61 de voturi pentru, care sunt mai multe decât deputații „împotrivă” sau cei care s-au „abținut”, cu condiția ca cel puțin 121 de parlamentari să se fi înscris. Voturile sigure împotriva ajutorului militar sunt de la „Vâzrajdane” și BSP – în total 39 de deputați.