Bulgaria ia fața României. Când va trece la moneda euro

Guvernul bulgar a decis să adopte ca monedă oficială euro de la 1 ianuarie 2024, fără o perioadă de pregătire tranzitorie. Toate instituțiile și magazinele din țară vor fi obligate să accepte plăți în euro încă din primul moment al adoptării sale.

În prezent, moneda națională din Bulgaria, este leva. Conversia se va face prin aplicarea cursului de schimb fix actual între euro și lev - 1,9558 BGN per euro. După introducerea monedei euro în termen de o lună, leva și euro vor fi ambele valute legale, notează Euractiv.

Bulgaria introduce euro, chiar mai devreme

Documentul strategic pentru introducerea monedei euro este proiectul Planului național pentru introducerea monedei euro în Bulgaria. Proiectul va fi publicat pentru discuții publice.

Documentul definește regulile pentru recalcularea prețurilor și a altor valori, explică procedurile pentru schimbul de numerar și pentru conversia depozitelor și împrumuturilor BGN cu rate fixe și variabile ale dobânzii.

Data introducerii planificate a euro, lansată de guvernul interimar, este o continuare a planurilor celui de-al treilea guvern al lui Boyko Borissov.

Toate instituțiile și magazinele din țară vor fi obligate să accepte plățile în euro. După introducerea monedei euro, în termen de o lună, leva și euro vor fi ambele valute legale.

Data de 1 ianuarie 2024 a fost menționată cu un an mai devreme decât și-a propus vicepreședintele Comisiei Europene Valdis Dombrovskis, care este unul dintre cei mai mari susținători ai Bulgariei privind aderarea la moneda unică europeană.

România mai întârzie 3-4 ani

România ar putea intra în zona euro începând cu 2028, potrivit estimărilor BNR. În intervalul 2024 – 2025 ar fi posibilă intrarea în antecamera zonei euro, iar adoptarea monedei ar putea avea loc în perioada 2027 – 2028, declara cu o lună în urmă, premierul Florin Cîțu.

„Parcursul pentru euro a fost puțin întârziat de criza din 2020. Vom face totul și este nevoie de convergență reală. Vom recupera în perioada 2021 – 2024, dar trebuie să fim conștientăcă aderarea la zona euro va fi după 2024. Obiectivul de aderare este și o obligație a României prin tratatul pe care l-am semnat.

E greu să discuți de aderare la zona euro în plină criză economică. Nu numai aderarea este obiectivul principal, pentru mine contează ce înseamnă să aderi la zona euro. Înseamnă reformarea acestei economii, să o faci performantă în zona euro, acolo unde competiția este foarte dură. Asta este foarte important”, a mai spus Cîțu.